Zöld erdőben jártam

0

Adott egy fiatalember, Bob Gurnsey, aki kinőve a gyerekkorból is szenvedélyesen szeretett dugóspuskával lövöldözni. Gondolt egyet, és szervezett a barátainak egy nosztalgia csatát, olajfestékes puskákkal. A többi, már ahogy mondani szokták történelem.

Az utóbbi évek folyamán a paintball szabadidős játékból valódi sportággá nőtte ki magát: versenyekkel, díjakkal, profi versenyzőkkel. A paintball a gyerekkori számháború és bújócska továbbélése sokkal kihívóbb és kifinomultabb formában. Annak ellenére, hogy a játék szituációs variációi szinte végtelenek a leggyakoribb formát a “Capture the Flag” képviseli, amelyben két csapat játszik egymás ellen. A játékosok száma egy csapaton belül lehet akár egy, két, öt, tíz, száz vagy akár ezer is, határt csak a játékterep nagysága szab.

A játék lényege, meghatározott terepen a másik csapat zászlójának megszerzése, amíg a sajátunkat védelmezzük. Miközben próbáljuk az ellenfél zászlóját megszerezni, lehetőség szerint ki kell iktatni az ellenfél játékosait, festéklövedékekkel, amelyet egy gázzal működtetett speciális festékfegyverből lő ki a játékos. Egy játék általában 10-45 percig tart, ami a játékosok felkészültségétől és a terep nagyságától függ.

A fordulók közbeni szünetben lehetőség nyílik a felszerelés helyrerázására, paintball és gáztöltésre, uzsonnázásra és természetesen a győzelmi vagy éppen a szörnyűséges vereség élmények megosztására. Igazi győztesek vagy vesztesek azonban nem léteznek ebben a játékban, itt mindenki nyertese egy hatalmas élménynek, a bajtársiasság és csapatszellem ritka örömének.

Bár a golyó csíp egy kicsit, de ez a játék hevében fel sem tűnik. Még nem hallottam olyanról, hogy valaki azért hagyta volna el a játékteret, mert a lövedék nagyon erősen eltalálta. Természetesen minél közelebb vagy a lövészhez, annál erősebb lehet a csípés, de ez benne a poén. A ruházat annyira tompítja a csípést, hogy gyakran észre sem veszi a játékos a találatot. A játék közben felszökő adrenalin szint is jótékony hatással bír a szervezetre a fájdalmakat könnyebben elviselni. A játék során beszerzett sérüléseket pedig a figyelmetlen mozgás okozza, mintsem a találatok. A sportot az Amerikai Egyesült Államokban több mint 10 millióan űzik évente. Biztosítási statisztikák szerint a biztonságos sportok közé tartozik, kevesebb sérülést okoz, mint a tenisz.

Az elmúlt 20 év alatt a paintball a világ egyik legizgalmasabb szabadtéri csapatsportjává vált a világon. A játékot a világ több mint 40 országában, bármely korosztályú és foglalkozású, férfiak és nők milliói játsszák. Iskolások és nyugdíjasok, profik vagy bérjátékosok egyaránt osztoznak a szerelmen, amelyet a játék kihívása és versenyszelleme olt beléjük.