A Vodafone-kupa összefoglalója

0

Férfi vízilabda válogatottunk elbukta az olaszok elleni döntő meccset, így második helyen végzett a Benedek-csapat a Budapesten megrendezett négycsapatos tornán.

A könnyűnek épp nem nevezhető, de azért nem is bivalyerős mezőnyben – amelynek a mieinken kívül Olaszország, Spanyolország és Ausztrália volt tagja – válogatottunk esélyesnek számított ugyan, ám a legfontosabb cél nem a végső győzelem, hanem a közelgő világbajnokságra való felkészülés és a végleges keretkijelölés volt.

Mint ismeretes, július 27-én kezdődik Kazanyban a 16 csapatos vízilabda vébé, ahol a címvédő magyar válogatott egy kifejezetten könnyű kvartett tagjaként kezdhet: Kazahsztán, Dél-afrikai Köztársaság, majd Argentína ellen hangolódhatnak a fiúk a keményebb folytatásra. Lazításra és potyameccsre tehát lehet számítani Oroszországban, ennek ellenére sem volt cél, hogy Budapesten kijátsszák magukat Varga Dánielék, hiszen az a legfontosabb, hogy a világbajnokságon legyen megfelelő a forma és az összhang.

A Vodafone-kupát az ausztrálok ellen kezdtük. Az első két negyed tapogatózós játéka kevés találatot hozott (3:1-re vezettünk a félidőben), fordulás után viszont kiszakadt a gólzsák, amit remekül érzékeltetett az 5:4-es harmadik nyolc perc. A háromgólos fórból kettő megmaradt a végére is, 10:8 arányban múltuk felül Elvis Fatovic együttesét, így visszavágtunk a világliga-vereségért. Varga Dénes 3, Szívós és Hárai 2-2 góllal jelentkezett, leginkább talán hármukat lehetett kiemelni a csapatból.

Ezután jöttek a spanyolok, akik nem csak az olaszok elleni vereség miatt lehettek csalódottak, ugyanis – némi meglepetésre – válogatottjuk nem lesz ott Kazanyban. Az első negyedet előnnyel (4:3) abszolváltuk, sőt, sikerült is három góllal elhúzni, ám a hispánok a 6:5-ös félidő után nem sokkal kiegyenlítettek. Vámos és Hosnyánszky révén elhúztunk ugyan kettővel, de Gabi Hernandez együttesét ez sem törte meg és három találatot szerezve átvették a vezetést. Ezt viszont mi fordítottuk meg, az utolsó negyedet már 10:9-es előnnyel vártuk. Válogatottunk 12:10-re húzott el, ahonnan már csak egy szépítő találatra volt ereje az ellenfélnek, így nagy csatában, de legyőztük a spanyol csapatot is. Varga Dénes ismét 3 találatig jutott, rajta kívül Vámos és Német duplája emelhető ki. A másik meccsen nyertek az olaszok, így az utolsó fordulóban a tornagyőzelem volt a tét ellenük, a két nyeretlen válogatott pedig a bronzért játszhatott.

A harmadik helyet végül a spanyolok kaparintották meg, miután 9:6 arányban győztek az ausztrálok ellen. A finálévá nemesedett magyar-olaszon nagyon bekezdett a kéksapkás Campagna-csapat: elhúztak három góllal, amiből a mieink mindössze egyet tudtak ledolgozni a negyed végére (1:3). A második kvartettben csupán Szívós talált be, úgyhogy hátránnyal vonulhattunk félidőre. A második játékrészt viszont mi kezdtük kiválóan, két szép góllal sikerült is fordítanunk. Ezután viszont az olaszok megtörték szokatlanul hosszú gólcsendjüket, s ismét zsinórban három gólt szerezve kényelmes 6:4-es előnyhöz jutottak. Ez pedig már sok volt pólósainknak: kétszer ugyan feljöttünk mínusz egyre, de a szárnyaló Matteo Aicardi vezérletével végül magabiztos 8:6-os győzelmet arattak. Hiába volt rendben a védekezés, támadásban nem találtuk a rést az olasz falon – még emberelőnyben sem (3/13) – amit nem bírt el a csapat.