Vízilabda

0

Reggel hatkor uszoda, iskola, majd délután újra uszoda. Izmos, erős felsőtest, fürge lábak és kezek, gyors reakció, pontos passzok, kiváló taktikai érzék. A víz friss illata, a párás levegő, a puha törülköző.

Hét-hét játékos a medencében és olykor szó szerint vérre menő küzdelem. Hát ez nem is lehet más, mint a vízilabda, másnéven vízipóló. Tizennégy játékos egyszerre van a vízben, ebből egy-egy a kapuban, a hat-hat mezőnyjátékos dolga, hogy a labdát a kapuba juttassa. Magyarország különleges tehetségekkel van megáldva a vízilabda terén, ugyanis a férfiválogatott kilencszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, tizenkétszeres Európa-bajnok.

A magyar női válogatott pedig két-két alkalommal nyert világ- és Európa-bajnokságot. A vízipólót „nemzeti” sportágként tartják számon. A vízilabda ötvözi majdnem az összes csapatsportot, hiszen megtaláljuk a labdarűgás, a kosárlabda, a röplabda, a jégkorong, és egyértelműen az úszás elemeit is benne. Egy vízilabda játékosnak nagyon összetett tehetségre van szüksége, hiszen a fizikai adottságok – erő, állóképesség, gyorsaság – mellett jó látás kell a pontos dobásokhoz és átadásokhoz, és ahogyan az minden sportban elengedhetetlen, mentálisan is topon kell lenni.