Vizes VB Budapest – beelőzött a Forma 1!?

0

Cinikus pillanatoknak lehetünk tanúi. Hiába folytatott előzetes tárgyalásokat a jövő nyáron rendezett vizes VB-vel kapcsolatosan megbízott rendezőcég, az abban érintett szállodák mégis a Forma-1-es Magyar Nagydíj résztvevőinek biztosítanak majd elsőbbséget az egy napon rendezendő események alatt.

 

A Blikk számolt be arról, hogy a száguldó cirkusz mezőnye rögtön azután lefoglalta a budapesti elitszállodákat, ahogy bejelentették a Magyar nagydíj előrehozatalát a következő évi versenynaptárban. Mint ismeretes, július 23-án rendezik meg a Hungaroringen a Magyar Nagydíjat, pontosan azon a napon, amikor a Dagály Úszóarénában megkezdődnek az úszószámok, Győrben pedig indul az ifjúsági olimpiai fesztivál.

A rendező BP2017 Nkft. pénteki közleménye szerint azért nem volt lehetőség az előbbi foglalásra, mert csak a kötelező közbeszerzési eljárások lefolytatása után lehet szerződni a tendereken győztes szállásadó hotelekkel.

“A vizes világbajnokság időpontjának kijelölése a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséggel, a FINA-val összhangban, széles körű nemzetközi egyeztetés alapján történt 2015 tavaszán. A döntéskor figyelembe kellett venni, hogy 2017. júliusának elején zajlik a wimbledoni teniszbajnokság és a Tour de France kerékpáros körverseny, augusztus 4. és 13. között pedig Londonban kerül sor az atlétikai világbajnokságra. Miután az úszó-vb rendezői kézhez kapták Bernie Ecclestone-nak, a Forma-1 vezetőjének arra vonatkozó levelezését is, hogy kész a Magyar Nagydíj időpontját megcserélni, hogy ez által is biztosítsa a FINA-vb optimális megrendezésének körülményeit, a szervezők véglegesítették az időpontot a FINA-val, illetve televíziós partnereivel” – íródott a közleményben.

 

adaaa

 

Ezután alig egy hete világot látott a Forma-1 előzetes versenynaptára, amiben mégis július hónap harmadik hétvégéjén jegyzik, majd szerdán a végleges menetrend is elérhetővé vált, mely szerint valóban július 23-án esedékes a magyar Grand Prix.

Az F1 előzetes versenynaptárának nyilvánosságra kerültének másnapján a budapesti vb szervezői gárdája Lausanne-ban tárgyalt a FINA általános igazgatójával, ahol felmerült, hogy akár a világbajnokság időpontját érdemes lenne e módosítani, de a latolgatás során egyértelművé vált, hogy a FINA kiírásának zsúfoltsága okán ez nem fog majd működni

A BP2017 a közleményében jelezte: mind a Hungaroring Zrt., mind a világbajnokság szervezői arra törekednek, hogy a nehézségeket közösen leküzdjék, és – amennyiben marad a jelenlegi helyzet – “más megoldás híján kiaknázzák a két esemény párhuzamos megrendezésében rejlő lehetőséget, legyen szó jegyértékesítésről, ország marketingről, Budapest promóciójáról”.

 

ahunnn

 

Csupán egyetlen kérdés maradt ezzel kapcsolatban e sorok írójában: miért is nem azonnal ez volt az irányelv – avagy miért nem vették figyelembe egy idestova 32 éve berendezkedett nemzetközi országimázs alapesemény alapigényeit… Ezenkívül természetesen szurkolunk a sikeres Formula 1-ért, és a sikeres Vizes világbajnokságért is!