Villáminterjú a világbajnokkal – Kovács Saroltával beszélgettünk!

0
Fotó: Körősi Tamás

Tizenkét esztendő után újra aranyos lett egy magyar lány egyéni öttusában. Kovács Sarolta ezzel sokak vágyának szárnyat adott, hiszen köztudott, hogy akivel kapcsolatban végrehajtotta az őrségváltást, akkor az a sportoló még ugyanabban az esztendőben az olimpiai elsőséget is elhódította.

Sarolta boldogan hordozza ezt a kellemes terhet, és úgy véli, az esetleges ismétlés nem rajta fog múlni. Friss egyéni öttusa világbajnokunknál, olimpikonunknál jártunk – és ha már ott voltunk, mikrofonvégre kaptuk!

 

Világbajnok lettél, és kijutottál Rióba. Milyen érzés?

Nagyon boldog vagyok, és nagyon feldobódott! Most már több mint két hét telt el a világbajnokság óta, de még mindig vannak percek, amikor nehezen hiszem el a történteket. Örülök neki, ugyanakkor tudom, hogy mostantól mindenki engem akar majd megverni, így erre készülök. Az olimpia egy teljesen más közeg, torna, és verseny lesz, más időszak, rengeteg jó versenyzővel teletűzdelve. Ugyanakkor igyekszem megismételni a sikeremet. Nehéz lesz, hiszen ott van a litván lány, vagy említhetném azt a német aspiránst is, aki az év minden versenyén dobogón végzett, és olimpiát is nyert már. Kemény verseny elébe nézek, de azért leszek ott, hogy közbeszólhassak!

 

sar

 

Mik a célok az olimpián? Tettél e valamilyen fogadalmat magadnak?

Sokan kérdezik tőlem, hogy friss világbajnokként érkezve mit szeretnék elérni Rióban. Utoljára 2004-ben, ugyanígy Moszkvában volt egyéni, női világbajnok Vörös Zsuzsanna személyében, ő akkor meg tudta nyerni az olimpiát is. Jó lenne, ha ez most is borítékolható lenne… Tudom, hogy nehéz lesz, és küzdeni kell érte, de szeretnék ott lenni az élbolyban, ez az adott naptól, a pillanatnyi diszponáltságtól is nagyban függ majd – a lovaglás sokat fog számítani! Szeretnék pontszerző hellyel hazatérni, de azért természetesen nem titkolt vágyam a dobogó valamely foka.

 

Mivel fognak telni az utolsó hetek?

Ebben az évben egy sérülés miatt úgy alakult, hogy kevés versenyen tudtam csak részt venni. Két és fél hónappal ezelőtt volt egy sérvműtétem Németországban, és így sok a lemaradásom, a versenyrutint illetően, a világbajnokság ellenére is – ezt próbálom az olimpiáig visszaszerezni. Hiányzanak a versenyek, ezért örülök neki, hogy ezen a hétvégén még lesz egy felnőtt országos bajnokság, utána július elején egy Európa bajnokság, és csak utána jön csak az olimpia! Mindenféleképp úgy készülünk, úgy edzünk, hogy a csúcsformám az olimpiára időzítsük!

 

Ki tudsz kapcsolni fejben, vagy ez már lehetetlen ilyen közel az olimpiához?

 

sarrr

 

Most már, megmondom őszintén, hogy nem igazán. Párom, Demeter Bence is olimpikon, szintén riói résztvevő, így együtt készülünk, a nap minden szakában együtt edzünk, így már minden percünk az olimpiáról szól!

 

Képek: Kőrösi Tamás