Vihar dúlta Népliget

0

Aki járt mostanában a Népligetben, az nem juthatott messzire a viharkárok miatt.

A Népliget a főváros egyik „legsportosabb” része: több klub különböző szakosztályának van itt telephelye, emellett sokan járnak ide futni és kerékpározni is. A gazdag sportéleten túl – mint Budapest egyik legnagyobb zöld területe – a párok és a családok is szívesen térnek be a ligetbe kikapcsolódni, játszóterezni, kutyát sétáltatni.

Épp ezért aggasztóak és elszomorítóak azok a viszonyok, amiket jelenleg tapasztalni lehet. Pusztító vihar csapott le a városra, de az egész országra is július elején, ami a Népligetet is megtépázta, fák sokaságát csavarta ki gyökerestül, s döntötte az ösvényekre és az utakra.

A kár jelentős, a látvány pedig lesújtó – még ma is, hiszen az azóta eltelt másfél hónapban nem hogy a Népliget rehabilitásában, de a romok eltakarításában sem történt szinte semmi. Az út menti fák jelentős részét ugyan felaprították láncfűrésszel, de a rönkök maradtak a helyükön, a belsőbb részeken bele sem fogtak még az ösvények megtisztításába.

népliget

Az, hogy mindez nem esztétikus, a kisebbik probléma. A nagyobb a balesetveszély. Így ugyanis a Népliget nem használható kockázatmentesen. A belsőbb részek nehezen megközelíthetővé váltak, bár a látványtól nyilván úgy visszahőkölnek a babakocsisok vagy a kocogók, hogy azon nyomban sarkon fordulnak. Ráadásul nem csak a torlaszok jelentik a problémát (azok legalább nem esnek tovább), hanem az is, ami fennmaradt ugyan, de kérdés, meddig: a rengeteg víztől ugyanis sok fa gyökérzete úgy meglazult, hogy egy újabb komoly viharban szinte biztosan kidőlnek majd, ezen kívül olyan ágakból sincs hiány, amiket csak a csoda tart a helyükön. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk, okozhatnak még komoly gondokat a jelenlegi állapotok. Lehet, hogy „csak” néhány parkoló autóban, de az sem kizárt, hogy emberek testi épségében.

Természetesen jelen cikknek nem a riogatás vagy a vádaskodás a célja, mindenesetre látni kell, hogy a probléma valós, a nagyobb bajt pedig jó lenne megelőzni. Nyilvánvaló az is, hogy a júliusi – és éppenséggel a hétfő esti – viharkárok is komolyak, valamint országos kiterjedésűek, s az elhárítási rangsorban nem a Népliget vezet. Viszont a terület jelenleg érdemben használhatatlan és balesetveszélyes.