Vay Ádám – “az NHL-el fekszem és kelek!”

0
Fotó: Körősi Tamás

Élete, és minden jégkorongozó álmát igyekszik valóra váltani – az NHL-ben szeretne játszani. Erre minden esélye meg is van, hiszen az előszezon során már pályára lépett csapatában, a Minnesota Wild-ben. A teljes siker, az állandó játéklehetőség a topligában még várat magára, de egy platformon már rögtön az elitbe került a magyar fiú: beválasztották az NHL tizenhat legsármosabb játékosa közé! Természetesen ez csak „részsiker”, de indításnak cseppet sem rossz! Vay Ádámmal beszélgettünk!

 

Valószínűleg minden hokis álmainak tárgya az NHL. Te, hogy éled meg ezt a sanszot?

Kezd tudatosulni bennem, hogy ott lehetek a nagyok közelében, a képzeletbeli ajtófélfán toporgok, és már „csak át kell lépnem azt. Ez természetesen egy sok összetevős képlet, hiszen a farmcsapatnál fogok kezdeni, először ott kell mindent megtennem, és bebizonyítanom a rátermettségem. Kicsit nehezen, izgatottan telnek a napjaim, alig várom már, hogy ott lehessek. És nem utolsósorban nagyon élvezem a helyzetem, és azt, hogy megkaptam ezt a lehetőséget!

 

aaddd

 

Készen állsz a nagy debütálásra lélekben, és fejben?

Mindent megteszek a cél érdekében. Lélekben és fejben is készen állok, de sok mindenben erősödni, és fejlődnöm kell még az ottani ritmushoz képest!

 

Valaki ezt konkrétan, már gyerekkorban eltervezi, vagy csak időközben alakul ki, hogy a csúcsra tör!?

 

aminn

 

Az én álmom négy éves korom óta az, hogy az NHL-ben szeretnék védeni, azóta minden napom és minden edzésem csakis erről szól. Nem tudom, ez másoknál hogyan játszódhat le, nekem ez volt az út. Tudatosan készültem minderre.

 

Meglepetésként ért a megkeresés a tengerentúlról?

Nagyon meglepett a dolog, főleg az, hogy több NHL-ben érdekelt csapat is érdeklődött. Először csak azt gondoltam, hogy egy vicc áldozata vagyok, aztán jött a még nagyobb – kellemes – „becsapódás”, amikor a Minnesota-val aláírtam a szerződésem. Lassacskán megvalósulni látszik a dédelgetett álmom, igyekszem feldolgozni a helyzetet.

 

Milyen volt a kint töltött idő, a nyári edzőtábor, felkészülés?

Eszméletlen jó! Napi három edzésünk volt, ahol minden apró részletre odafigyeltek, elég csak annyit megemlítenem, hogy a derékfájásomat – ami már egy ideje zavart a munkában – egy speciális masszázzsal teljesen rendbe tették. Nagyon értik a dolgukat, iszonyatosan profi a környezet. A csapattársak barátságosak, közvetlenek voltak velem, a teljes közeg ideális benyomást keltett bennem – igazán jól éreztem magam! Ami számomra felettébb meglepő volt, az az, hogy a neves hokisok mennyire a földön járnak, és abszolút semmiféle sztárallűrrel sem rendelkeznek, ambiciózusok, és egyben barátságosak is!

 

Szerinted sikerül majd beverekedned magad a Minnesotába, és első magyarként bemutatkozni a topligában?

 

adaadm

 

Azon vagyok, hogy ez történjen, mindent meg is teszek érte, és ha az élet is úgy akarja, sikerülni fog. Rajtam nem múlik majd, nyugodtan megígérhetem!

 

Van benned görcsösség, esetleg félelemérzet? Vagy csak a felfokozott várakozás?

Semmi negatív érzelem nincs bennem, viszont a felfokozott hangulat egyre és egyre nő. Veszítenivalóm nincs, élveznem kell minden egyes mozdulatot, minden egyes percet, és ha így lesz, az egy jó alapot ad majd a kihívás egészséges meglovaglásához!

 

aaccc

 

Szerinted miért téged választottak, hogyan sikerült az általad már említett küszöbre rálépni?

Úgy gondolom, annak köszönhetem, hogy egész életem és karrierem alatt minden tőlem telhetőt megtettem, az A csoportos világbajnokság küzdelmei során nagy segítséget kaptam a csapattól – és ott elkaptam a fonalat. Nagyon sokat köszönhetek a magyar válogatottnak, a nemzeti csapatnak, ha ők nincsenek előttem és mellettem, nem biztos, hogy akkor itt, és erről beszélgethetünk. Topon voltak, én is igyekeztem magamból mindent kiadni, azt hiszem ennek köszönhető ez a siker.

 

Mit szól a környezeted ahhoz, ami Veled történik?

 

avayd

 

Örülnek neki, nekik is új, és várják már, hogy egy magyar fiú védéseiért szoríthassanak az NHL-ben!

 

Az álmodon dolgozol, és jól haladsz vele. Mit üzennél azoknak, akik e sorokat olvasva elgondolkoznak a saját életükön, de esetleg mégsem akarnak az álmaik felé fordulni!? Mivel bátorítanád őket?

Nincs vesztenivaló, csak tökösen! (nevet) Tegyenek fel mindent erre, sok lemondással jár, és még több munkával, de a végeredmény az övék, a tiétek lesz! És ha valami miatt nem sikerülne, legalább nem marad senkiben sem kétség, hogy nem próbálta meg sosem, vagy nem tett meg a vágyaiért mindent. Semmiféleképp ne adjátok könnyen az álmokat! Megéri az áldozat!

 

Végezetül, ha egyet kívánhatnál, mire használnád el a lehetőséget?

Ne legyünk féltékenyek egymásra, legyen jó az egészségünk, és segítsük, tiszteljük a mások törekvéseit!