A városi kerékpározás kihívásai

0

A városi kerékpározás motivációja éppúgy lehet az egészséges vagy a környezettudatos életmód, mint az, hogy a tömegközlekedés igénybevétele nélkül, de mégis gyorsan eljutás A-ból B-be. Bármelyik is az, egy biztos, előbb-utóbb akadályokba és kényelmetlenségekbe fog ütközni minden bringás. Ezeket vesszük górcső alá.

Biciklis utak: A felfestett és elkülönített kerékpárút tekinthető az ideális terepnek, itt legfeljebb a beszaladó kisgyerekekre vagy az önfeledten selfie-ző turistákra kell felkészülni. Ám ezek sajnos csak szakaszok, amik végén a bringás a forgalom részese lesz. Ez a kényszerhelyzet egyik fél számára sem üdvös: a biciklis fél a mellette nagy sebességgel elzúgó autóktól-buszoktól-teherautóktól (amik néha ledudálják, esetleg le is szorítják), miközben a járművek sofőrjeit a sokszor ön- és közveszélyes tekerés (KRESZ be nem tartása, hirtelen és kiszámíthatatlan mozdulatok) kergeti őrületbe. A kerékpározás egyre elterjedtebb a nagyvárosokban, ami növeli a vezetők érzékenységét, ugyanakkor az alkalmi biciklisek sokszor tapasztalatlanok és felelőtlenek, amivel egymást is veszélyeztethetik, nem csak az autósokat vagy a gyalogosokat. A jövő minden jel szerint a biciklis utak kiépítésében-fejlesztésében van, ám a jelenlegi állapotok toleranciára és körültekintésre kell, hogy sarkalljanak mindenkit.

Tárolás: A rögzített kerékpárt alapvetően két dologtól lehet és kell védeni: lopástól és rongálódástól. Előbbi teljes egészében, utóbbi részben emberi tényezők függvénye. Mivel egy bicikli drága mulatság (nem ritkán hat számjegyű összeg), okkal félti tulajdonosa és érthető, ha megválogatja, hogy hová és mivel köti le. Nincs nagyváros urban legendek nélkül, így nyilván mindenki hallott már olyan extrém esetekről, amikor a pár percre otthagyott vagy atombiztosan fixált bringát is elvittek. A lényeg, hogy a magunk részéről tegyünk meg mindent: minőségi zárat használjunk (jobban megéri erre költeni, mint egy újabb biciklire); ne csak a váz, hanem a kerekek (főleg a hátsó) is legyenek kötésben; frekventált helyen zárjuk le (hogy a tolvajok ne tudjanak nyugodtan dolgozni); legalább olyan erős tárgyhoz (mondjuk oszlop) kössük, mint a lakat! A megrongálástól persze így sem óvhatjuk meg garantáltan, de legalább a természet erodáló hatásai (például eső) kivédhetők.

Öltözködés: A nagyvárosi kerékpározásnak megvan az a sajátossága, hogy itt a biciklin töltött idő alapvetően egy epizód, egy intermezzo, ha úgy tetszik. Ilyenkor az ember céllal pattan bringára, tart valamerre, s néha bizony dilemma (na jó, ez szinte mindig az) az öltözködés. Mi legyen az „alkalomhoz illő”: a kerékpározós sportos, lezser, „játszós”, vagy pedig az a business casual, amit mondjuk a munkahely megkövetel? Belátható, hogy nehéz olyan cipőt vagy nadrágot találni, ami mindkét célnak megfelel. Megoldás lehet – pláne annak, aki izzadékony, esetleg szakadó esőben teker valahová –, ha egy hátizsákban vagy az irodában van váltóruha, így a biciklizés is kényelmes és utána nem kell szégyellni a saras-nedves ruhadarabokat sem.

Árak: Az olyan közhelyeken túl, mint a ’manapság már semmi sincs ingyen’, belátható, hogy a kerékpározás egy olyan hobbi, illetve sport, amire muszáj költeni. Használt vagy kommerszebb árucikkekkel, illetve sufnituninggal viszonylag olcsón meg lehet úszni bármilyen eszközbeszerzést vagy alkatrészcserét, de ha az ember ad magára, esetleg tartós kellékekre vágyik, akkor bizony a zsebébe kell nyúlnia. Mint minden fronton (borok, laptopok, háztartási gépek, stb.), itt is kijelenthető, hogy a minőséget meg kell fizetni. Így tehát aki nem akar hetente vagy száz kilométerenként a láncával/belsőjével/váltójával bajlódni, az jobban jár, ha rászánja a megfelelő összeget az elején – vagy konzultál szakértő rokonával/barátjával/ismerősével.

Időjárás: Egy elhivatott bringást nem ingatja meg se a hó, se a sár, se a tűző nap. Aki életének viszont nem ennyire szerves része a kerékpár, az olykor bizony meggondolja, hogy nyeregbe pattanjon-e. Ugyanis pocsolyakerülgetés, az orkán erejű szél vagy a negyven fokos, dunsztos levegő sem túl csalogató. Ilyenkor két dolgot kell mérlegelni: mi a cél (munkába megyek, egy barátomhoz ugrom át, esetleg csak kilométerhiányom van), illetve van-e valami alternatíva (át lehet tenni a programot, van bérletem, netán gyalog sincs messze). Nyilván senki sem szeret elázva beérni a munkahelyére, vagy átizzadt pólóban betoppanni egy baráti összejövetelre, mint ahogy két hét láz és nátha nélkül is lehet teljes életet élni, így ilyen extrémebb esetekben nem kell exkuzálni magunkat.