Vadászat

0

Ellentétben egyes vélt szakmákkal, a vadászat valóban az emberiség legősibb tevékenységei közé tartozik, éppen emiatt igazából csak a huszadik századra lett inkább hobbi és sport, mint a létfenntartás egyik eszköze.

A vadászat célja évezredeken keresztül az élelemszerzés volt, egészen a modern gazdálkodás megjelenéséig. A vadászokat a különböző „zöld” mozgalmak igyekeznek negatív színben feltüntetni, ám a valóságban a tisztességes, normális vadászok tesznek talán legtöbbet a természet valódi védelméért, rendjének harmonikus fenntartásáért. A vadász tevékenysége ugyanis jelentős részben nem „aranyos kis szőrös állatkák legyilkolásából” áll, hanem valódi erdő- és vadgazdálkodási feladatokat látnak el, maga a vadászat csak kisebb szelete az egésznek.

A történelmi időkben kialakult rítusok a mai napig részei a vadász tevékenységeknek, megfelelő mélységű űzéséhez elengedhetetlen a természet, az erdő és az állatok tisztelete. Példának okáért a csodaszarvasról szóló mondánk is éppen erről a fajta tiszteletről tanúskodik a szarvas, és úgy általában a természet felé. Vadászni lehet egyedül, vagy akár csoportosan is, aki megtapasztalta, annak nagyszerű élményt nyújt mindkét változat. Az ember legjobb barátja, a kutya is hű társunk tud lenni vadászás közben, számtalan fajtát tenyésztettek ki erre a célra szerte a nagyvilágon – a magyar vizsla pedig a legokosabb és legjobb vadászkutyák között is előkelő helyet foglal el.

Az eszköztár igen széles volt mindig is, de nyilván azokkal a fegyverekkel volt célszerű vadászni, melyekkel megfelelő távolságot lehet tartani a vadász és a vad között. Évezredekig tulajdonképpen az íj számított a legjobb vadászfegyvernek, míg manapság már különböző lőfegyverekkel terítik le a vadat. Felülni egy vadászok által épített lesre, órákon keresztül csodálni a körülöttünk lévő természet szépségeit csendben figyelve, koncentrálva, hiszen a széljárástól kezdve sok minden képes befolyásolni az aznapi sikert. Majd amikor feltűnik a napok, hetek, vagy akár hónapok óta űzött, keresett állat…

Nemes küzdelem ember és állat, vadász és vad között, annak minden szépségével és kihívásával.