Úton Rióba

0

Álmodj, hidd el, tedd meg! Bizonyára nem először futunk át ezeken a szavakon. Akad, aki arról álmodozik, bárcsak egyszer ott lehetne, míg mások többször is átélhetik az élményt.

Ungvári Miklós 2004-ben, Athénban kezdte olimpiai utazását, s azóta minden alkalommal biztosította a helyét a következő mega-eseményre. A magyarok azt mondják, három a magyar igazság, egy a ráadás. A mondás eredete régi időkre vezethető vissza, de a nemzet azóta is gyakran használja, különféle élethelyzetekben. Például akkor, ha valami nem sikerül. Ha nem sikerült kétszer, próbáld meg harmadszor is, és sikerülni fog. Ha mégsem sikerülne, próbáld meg még egyszer. Ungvári Miklós a mondás szerint cselekedett, harmadik olimpiáján szerezte meg az ezüstérmet. És még nem állt meg. Jöhet a ráadás, úton van a következőre, az utolsóra.

A judóban eddig egyetlen magyar versenyző indulhatott négy olimpián, ez Kovács Antalnak sikerült, aki az eddigi egyetlen aranyérmesünk is ebben a sportágban. Még nem tudott olyan fényes érmet nyerni, mint Atom Anti, legalábbis eddig, de elhatározta, hogy ő lesz a második magyar judoka, aki négy olimpián képviselte a hazáját.

Egy profi sportoló mindig nagy nyomás alatt szerepel a választott sportágában. A győzelem az állandó elvárás, ami végigkíséri minden versenyző karrierjét. A pszichológusok gyakran ajánlják, hogy válasszanak maguknak olyan hobbit, amelyben lazíthatnak, kibújhatnak a mindennapi nyomás alól. És van is mivel kibújni, ha nincs a tatamin, mindig elfoglalja magát valamelyik hobbijával, van olyan is, amelyikben szintén versenyez. Hogy melyik a favorit a judo mögött? Hol síelni látjuk, vagy éppen egy ló hátán, de ha valaki a Dakar Ralit figyelemmel követte, ott is feltűnhet.

De vissza a judóhoz. A londoni olimpia után hamar súlycsoportot váltott, a 73 kilogrammosok között folytatta. A Rióba vezető útján olyanokkal kell felvennie a harcot, akik évek óta ebben a kategóriában versenyeznek.  De hisz benne, hogy az évek során szerzett tudás segít újra magas szintre eljutni. Mi is hiszünk neked. Mi sem lehet fényes bizonyíték, hogy aranyérmet szerzett a legutóbbi olimpiai kvalifikációs cselgáncs világkupa-sorozatba tartozó, budapesti Grand Prix versenyén.  Csak így tovább.