UTE 130

0

Százharminc év hatalmas idő. Főleg egy sportklub életében. Az Újpesti Torna Egylet pedig 2015. június 16-án ünnepelte ezt a kerek születésnapot, mi pedig röviden áttekinthetjük, honnan indult és hová jutott ez a sok nagy versenyt és mérkőzést megélt egyesület!

Mindössze hétszáz lelket számlált a pesttől északra található nagyközség, Újpest, amikor a piactéri iskola egyik termében megalakult a korszaknak megfelelően főleg a tornasportot űzőÚjpesti Torna Egylet. Az alapítók az Épség, Erő, Egyetértés jelszavakkal, lila-fehér színekkel indították útjára az egyesületet, mely az 1885-ös országos kiállításon az egyik kategóriában győzedelmeskedett is. Nem ez volt az utolsó diadal, hiszen az elmúlt 130 évben az UTE Magyarország egyik legeredményesebb sportklubjává nőtte ki magát. A lila-fehér családba 1900-ban olvadt be az Újpesti FC és az Újpesti Atlétikai Club. Ismert és elismert sportcsapattá nőtte ki magát az egyesület, ám igazán csak Aschner Lipót 1925-ös elnökké választása után értek fel a csúcsra. Bajnoki címet szereztek a labdarúgók 1930-ban, de csúcsra ért a kézilabda és a vízilabda csapat is. A nemzetközi porondon is egyre ismertebb lett az egyesület, egyre nagyobb sikereket értek el a lila-fehér sportolók Európa és világ szerte. Megépült a Hajós Alfréd által tervezett stadion, mely nemzetközi viszonylatban is igen korszerűnek számított.

A harmincas években a labdarúgó csapat öt bajnoki cím mellett a korszak legrangosabb nemzetközi sorozatát, a Közép Európa Kupát is elhódította, valamint a Bajnokok Tornáján is diadalmaskodtak. Az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett magyar labdarúgó válogatottban öt játékos képviselte az Újpestet. A hegemóniájukra jellemző, hogy a csapat 1926 és 1942 között minden bajnoki évben a dobogón végzett, és emellett öt Magyar Kupa döntőt is játszottak! Második fénykorát a hatvanas-hetvenes években élte a focicsapat, zsinórban nyerték a bajnoki címeket valamint a Magyar Kupákat, és a nemzetközi porondon is képesek voltak maradandót alkotni. A lila-fehér mezt magukra húzó legendákat most csak azért nem kezdjük el felsorolni, nehogy véletlenül kimaradjon valaki az igen terjedelmes listáról.

Az 1949-es kommunista hatalomátvétel az Újpest életében is jelentős változást hozott, a csapat a belügy minisztérium kötelékébe került, és bár színeit megtarthatta, a nevét Dózsára változtatták. A szocializmus alatt második fénykorát élte az egyesület, amely meghatározó volt az egész magyar sport szempontjából. A rendszerváltás után az UTE anyagi lehetőségei is jelentősen romlottak, ami meglátszódott a sportolók által elért eredményeken is. Ennek ellenére számos kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el az újpesti sportolók, méltán lehetett rájuk büszke az ország sok nagy verseny után. A labdarúgóklub az 1998-as profizmus bevezetésével külön utakra lépett, ettől függetlenül még mindig velük azonosítják leginkább az Újpestet, de a jéghoki vagy a futsal csapat is képes megmozgatni a fanatikusokat.

A százharminc év alatt több tucat szakosztályban versenyeztek és versenyezhetnek a mai napig az egyesület sportoló. „Megszámlálhatatlan” világbajnoki, olimpiai vagy magyar bajnoki címet szállítva Budapest negyedik kerületének emblematikus intézményének. Az Újpest ugyanis sokkal több ma már, mint egy sport klub, az UTE mára egyfajta identitás lett, egy olyan intézmény, melyre méltán lehet büszke mindenki, aki a lila-fehér család tagjának vallja magát. A születésnap alkalmából pedig mi mást is kívánhatnánk, mint hogy még hosszúévekig, évtizedekig lengjen Újpest polgármesteri hivatala előtt a méretes lila-fehér, Újpest címeres zászló, hirdetve az immár 130 éves egyesület dicsőségét!