Újpest – Kispest 2-0

0
Fotó: Lipták Tamás
Az internet, a közösségi média és a videófeltöltők világában egyre inkább kivesznek a klasszikus mérkőzés beszámolók, ezt a műfajt szeretnénk most feleleveníteni a pesti derbi kapcsán. 
 
 A dobogóért folytatott harc szempontjából sem mellékes derbit rendeztek tegnap Budapesten. Észak fogadta dél csapatát, vagyis a Budapest Honvéd látogatott Újpestre a Szusza Ferenc stadionba, a munkanaphoz képest meglehetősen bizarr időpontban, a labda ugyanis 15.45-kor indulhatott útjára. Hogy miért? Mert a közvetítési jogokat birtokló tv társaságnak így felelt meg egy vízilabda mérkőzés miatt. Mindezt másfél héttel a találkozó előtt sikerült eldönteniük, így rengeteg szurkolónak esélye sem volt szabadnapot intéznie a korai időpont miatt. Lehet itt beszélni nézőszám növelésről, lehet pöttyözgetni a stadionokban helyet foglalókat, de talán az első lépésnek annak kellene lennie, hogy a stadionba kilátogató szurkoló legyen az első és legfontosabb, minden más, például a televíziós nézettségi adatokat is megelőzve, pláne egy olyan idősávban (szerda kora délután), amikor vélhetően nem sok ember ül le meccset nézni, hiszen jó esetben még bőven dolgozik.
 WP 20160406 13 13 27 Pro

 A derbi nap ünnep egy szurkolónak, amire napokkal előtte már hangol, várja a közös gyülekezőt, az utazást, a jó hangulatot. Nos, ebből ezen a kora szerdai délutánon semmi nem tudott megvalósulni. Kőbánya-Kispestről mindössze 25-30 vörös-fekete szurkoló indult Újpest felé, ezt a hatalmas létszámot nagyjából kétszer annyi biztonsági személyzet és rendőr biztosította, két csuklós buszt indítva el Újpest felé. De legalább mindenkinek volt ülőhelye. A Gyömrői utat, a Hungária körutat, az M3-as autópályát és az M0-ás forgalmát is sikerült megbolygatni, feltorlaszolnia a rend derék őreinek a csúcsidő kezdetén, nem kis bosszúságot okozva. Az mérkőzés előtti napokban rendre szeretik felhívni a figyelmet rá, hogy a vendégszurkolók csak a Bozsik Stadionban, előre megváltott jegyekkel léphetnek be, a helyszínen jegyárusítás nem lesz. Természetesen megint hazudtak, akik ezt leírták, hiszen ahogy mindig, úgy most is volt lehetőség jegyet váltani a Szusza Ferenc stadion vendégpénztárában.

 WP 20160406 15 45 32 Pro

 A mérkőzést a Honvéd várta jobb előjelekkel, hiszen az előző öt meccséből négyet megnyert, mégpedig a Fradi, a Debrecen, a Paks és a Videoton ellen, míg az Újpest legutóbb a kiesőjelölt Vasastól kapott ki, és hat meccse nyeretlen volt. A találkozóra végül ezer ember sem jött össze, a hazai szektorokban nagyjából 4-5 százan lehettek, míg a vendégszektorban kb 150-200 kispesti próbálta meg kiszurkolni a győzelmet. Szóltak a dalok, szurkolt becsülettel mindkét oldal, de nem lehet azt mondani, hogy igazi mérkőzés hangulat lett volna. Hol vannak már azok az idők, amikor egy ilyen mérkőzésre 7-8 ezer ember látogatott ki… A játékra is erősen rányomta a bélyegét az időpont és a közeg, edzőmeccs jellege volt inkább a találkozónak. A hazaiak valamivel többet kezdeményeztek, de igazán nagy izgalmakat nem hozott az első félidő. A lefújás előtti pillanatokban aztán megszerezte a vezetést az Újpest, így reménykedni lehetett benne, hogy a második félidőben felpörög a vendégcsapat is. Nem így történt, még helyzetig sem jutottak a kispestiek, azonban az Újpest vezetése birtokában egyre többet kezdeményezett, melynek újabb gól lett az eredménye. Az eredmény már nem változott, a kettő nullás hazai siker azt jelenti, hogy az Újpest továbbra is harcban maradt a dobogóért vívott küzdelemben, a Honvéd azonban lépéshátrányba került. Ne feledjük, a lilák nem indulhatnak a nemzetközi kupában, így az esetleges harmadik helyezésük azt jelenti, hogy akár az ötödik pozíció is Európa Ligát érhet, erre pedig még mindig jó esélyel pályázik a Honvéd, amelynek ennél azért többre lesz szüksége céljai eléréséhez.
WP 20160406 15 48 27 Pro

 A lefújás után pillanatok alatt kiürült a Szusza Ferenc Stadion, a tv társaságnál és az MLSZ-nél pedig elgondolkodhatnak, valóban ez a megfelelő út-e a lelától megtöltésére? Hiszen a szurkolóbarát intézkedésekről nem elég beszélni, ideje lenne a gyakorlatban is alkalmazni ezeket, mert így azt a maréknyi szurkolót is végleg elveszítjük, aki még hajlandó fizetni azért, hogy élőben, a milliárdokért épült stadionokban nézhesse a bajnoki mérkőzéseket.