Ugyan mond, mit sportoljak? – segítünk!!

0

Szabadidősport. Bizonyára mindannyiunk fejében megfordult már „a sportolni kellene, mert…” gondolatsora, vagy időről időre megfogalmazódik – tehát mondhatjuk nyugodtan, a téma senkit sem érint idegenül, és hagy érintetlenül. Most azt fogjuk mérlegelni, hogy hol, kinek, mit, és legfőképp miért érdemes űzni?

 

Egyszerű ember, amikor az élet úgy hozza, rádöbben a nagyon fontos életigazságra, sőt mi több elemi erővel nehezedik rá a felismerés: sportolni kellene… Sportolni kellene, mert feljött egy pár kiló, és nem érzem magam jól a bőrömben, mozogni kellene, mert nagyon tetszik az a szomszéd csaj, aki minden reggel mosolyogva fut el mellettem, le kellene menni a grundra, mert az összes haverom egyedül hagy a hétvégén, és unatkozom, mert ők azt a hülye labdát kergetik, a bicajon ülve járják a környéket, és stb, és stb…

Ha soha nem volt több kapcsolódási pontunk ennél a sporttal, akkor ez egy nehéz kezdés lesz. De mint minden nehéz kezdet után, ha az ember fiának van elég kitartása, nyilván előbb utóbb megérkezik az a részsiker, amely öngerjesztő folyamatként képes a legegyszerűbb emberből is sportőrültet faragni, kinevelni. Ehhez csupán egy dolog kell, és az nem a megfelelő csillagállás, nem is csak egy indíttatás, hanem csupán egy jó választás. A jó választás persze az élet legnehezebb dolga, azt hiszem, mindannyiunk küzd ezzel a dologgal, minden területen. Hogyan is fogjunk neki, ha megérlelődött az elhatározás?

Először is nyilvánvalóan érdemes felmérni, mi az, ami tetszik, elérhető, és tán már valamelyik ismerősünk űzi is, így nem kell egyedül megtennünk ez első lépéseket. Igaz létezik ennek ellentettje is, amikor valaki éppen a kiszakadás miatt kezd bele valamilyen mozgásformába. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hol élünk, városban, kisvárosban, esetleg külső agglomerációban, faluban. Előbbiekben több alternatívára, utóbbiakban pedig a természettel való közelebbi kapcsolatra van lehetőség. Ajánlunk párat!

 

afoccc

 

Budapestiek, nagyvárosiak, előnyben! Kosárlabda, labdarúgás, és egyéb más, klasszikus labdajátékok, csapatsportok. Persze azért inkább ez a kettő elsősorban, mert a grundon kézilabdázó, baseballozó, vagy teniszező srácokkal és lányokkal viszonylag kevesebbet találkozunk… A viccet félretéve, bármelyik nagyobb parkban, dühöngőben, vagy nyitott iskolaudvaron kedvünkre rugdalhatjuk, vagy dobálhatjuk a bőrt, és ha már kellően magabiztosak vagyunk, valószínűleg megtalál minket a témaspecifikus társaság is, akik által tovább fejlődhetünk, és egy ismerős közeget, barátokat is “kinyerhetünk”.

Aztán ott vannak a kifejezett szabadidősportok, a tollaslabda, a ping-pong, de frízbit is dobálhatunk egy barátunkkal, vagy párunkkal, ez is remek, és kikapcsol a mindennapok mókuskerekének állandó tömegvonzásából! Kerékpárra is pattanhatunk, és egynéhány kilométer letekerése után bárhol nyugalomra és friss levegőre lelhetünk. Ez, is mint minden, jobb társas üzemmódban, és nagy hagyományai is vannak, azért már szép számmal találhatóak olyan kiépített kerékpárutak, ahol könnyű összehozni egy zavartalan kirándulást a haverokkal, ismerősökkel.

Ha nem akarunk labdát rúgni, ütni, dobni, és a drót szamárhoz sem vonzódunk különösebben, akkor ott az egyik legjobb és legegészségesebb mozgásforma, az úszás. Ha hosszú időre kötünk le bérletet, egész jó árakon tudjuk testünk minden pontját karbantartani, ugyanis a rendszeres úszásnál kevés dolog egészségesebb, és nem nagyon találunk olyan szakágat, ami jobban átmozgatná, és felfrissítené a fáradt, stresszes izmainkat. Kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni egy éves uszodabérletnél, mely nyilvánvalóan többe kerül, mint egy futócipő, vagy mint egy labda kerékpár kombó.

 

aedzoter

 

Ha kisebb városban élünk, és kevesebb lehetőség nyílik a tipikus labdajátékok versus csapatsportok űzésére, még itt is számtalan lehetőségünk nyílik az egészséges életre. Edzőtermek sokasága vár bennünket, hogy akár magunkban, akár társaságban eresszük a fáradt gőzt, és tartsuk magunk karban, ügyeljünk alakunkra. Én sosem rajongtam különösebben a futásért, de vitathatatlanul az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb, legkevesebb kellékkel járó edzésforma, ahol ráadásul még a közösségi szellem is képviseltetve van, és számos versenyen, rendezvényen mérhetjük össze felkészültségünk szintjét másokkal. Aztán ott vannak az extrém sportok, amelyek földrajzi határokat, és az életkor függvényét ledöntve hódítanak… Mert ugyebár deszkázni, korizni, bicajozni és bmx-ezni bárhol lehet, és minden egyes fejlődési lépcső olyan emóciót okoz, ami egyre feljebb, és tovább fog minket lökni a megkezdett úton. Természetesen ez tipikusan az a sportágfaj, amit lehetőség szerint sose csináljunk egyedül, hiszen egy-egy komolyabb esés után, még a védőfelszerelés szigorú használata esetén is segítségre szorulhatunk, melyet csak a jelen lévő társaink tudnak számunkra megadni!

 

adeszkás

 

További lényeges szempont, hogy bármennyire is hiú fajtából faragtak bennünket, mindenképp legyünk tekintettel a sportágválasztásnál a korunkra, és jelenlegi fizikai állapotunkra, valamint a magánéletünkre, a hétköznapok biztonságát nyújtó megélhetésünkre, munkánkra is. A jelen felgyorsult életét élve ugyanis nem biztos, hogy díjazza a főnökünk, ha negyven évesen az előző esti deszkás partyn a lábunkat törve nem fogunk tudni reggel munkaképesen megjelenni!

Biztos vagyok benne, hogy a sport, azon belül is a szabadidősport egy olyan globális műfaj, ami mindannyiunk megelégedését és egészségét tudja szolgálni, akkor, ha az alapvető szabályokat betartjuk, és betartatjuk. Ha mindezt már gyerekkortól kezdve űzzük, hajtjuk nagy meggyőződéssel, akkor pedig már jó eséllyel dimenziót lépünk, melynek a mindenki által jól ismert megnevezése az élsport. De az már egy másik történet…