Tókerülés

0

Tagadhatatlanul itt a nyár, ami a többséget utazásra és vízpartja csábítja. A kettő összekötésére tökéletesen alkalmas pár órás, de a kínálkozó lehetőségek kiaknázásával könnyedén egész napossá is alakítható program a Velencei-tó körbebiciklizése, ami bátran ajánlható minden mozogni vágyónak.

A túra (esetleges) utazási költségei olcsón megúszhatók: egy teljes árú retúr a főváros közigazgatási határától Velencéig kerékpáros pótjeggyel 1600 forintból kihozható. A vonat nagyjából negyven perc alatt ér le a tópartra, ütemesen, óránként jár, így ennek logisztikázása nem igényel sok rákészülést. Keserédes tapasztalat, hogy bár a szerelvények tiszták, modernek és kényelmesek, a kerékpártároló „részleg” kimerül annyiban, hogy a középső ajtó mellett van egy kis tér a lehajtható ülések mellett – ha négy-ötnél több bringa halmozódik itt föl (márpedig erre csúcsidőben számítani kell), akkor azok eltorlaszolják a folyosót, amit azért igényel mind a kalauz, mind a vécére igyekvő utazóközönség.

A tó megkerülése nagyjából harminc kilométer. Szinte végig van kiépített, jó minőségű kerékpárút, amit értékelnek azok a kevéssé gyakorlott biciklisek, akiket zavar, ha forgalomban kell tekerniük. A szintkülönbség elenyésző, a déli szakasz teljesen sík, mindössze Pákozdnál van némi emelkedő. A tájékozódást az út jelentős részén egyértelmű felfestések és táblák segítik, viszont pár trükkös rész azért akad. Ivóvízből érdemes a túra elején betárazni, ugyanis viszonylag kevés menet közben a közkút, a strandokon pedig drága a folyadék pótlása.

tókerülés1

A túra teljesítése tehát nem igényel sem előzetes felkészülés, sem pedig komoly erőfeszítéseket. A táv két-három óra alatt teljesíthető, ám ha az ember nem csak végigsuhanni akar, akkor érdemes itt-ott megállnia: a Pákozd és Sukoró közti dombon lévő katonai emlékpark például megér egy kitérőt, már csak a dombtetőről kínálkozó látvány miatt is. A táj egyébként kellemes és a maga nemében változatos: keresztülszel több strandot, így van bőven mód a tavat csodálni, átvezet falvakon, de vannak olyan zöld etapok is, ahol a lombos fák alatt vagy a csatorna mellett az ember „kint tudja hagyni” a civilizációt.

tókerülés2

A tókerülést érdemes összekötni egy jó fürdéssel, ez a táv teljesítése után – különösen a nagy melegben – kifejezetten frissítő. Az elégetett kalóriákat a szabad strandon könnyűszerrel vissza lehet nyerni egy lángossal, hamburgerrel vagy palacsintával. Triviálisnak tűnik, de fontos a biciklik biztonságos lekötése is, a nagy tömegben ugyanis hamar lába kélhet addig, amíg tulajdonosa csak beáll a sorba vagy átöltözik.

Összességében tehát elmondható, hogy kellemes túra kerekíthető a Velencei-tó megkerüléséből. Az útvonal bejáratott, barátságos és méltán népszerű, nem nagyon van olyan faktor, ami elvenné a bringás kedvét menet közben, kifejezetten ideális program a tartalmas időtöltést kereső, de a tűrőképességüket feszegetni nem óhajtó sportolni vágyók számára.