Team Usa – ez harmatgyenge volt!!

0

Hol van 1992 Barcelona, vagy akár 1996 Atlanta Dream Team deknivel címkézett amerikai kosárlabda válogatottja? Hol van a Jordan – Bird – Magic – Malone – Ewing fémjelezte álomjáték? Ahogy a híres animációs vigjáték, a Space Jam is mondja: eltűnt a Dream Team, van helyette Rém Team. Ezt a kérdést és mondást gyaníthatóan szerte az Egyesült Államokban is sokak idézték az elmúlt éjszaka során…

A Rio-ban (még…) veretlen Team Usa Szerbiával mérkőzött, és nagyon-nagyon közel volt a szőnyeg széléhez. Ha déli szomszédaink nem alszanak be oly csúnyán az első negyed legelején, és ezzel nem kerülnek komoly hátrányba, akkor most nem írhatnánk, hogy a Team Usa nyögvenyelős győzelmet szerzett, és megőrizte érintetlen mérlegét.

A végig szenzációsan, céltudatosan, már-már parádésan kosárlabdázó Szerbia, elsősorban Jovic és a karmester Teodosic irányításával majdnem kiporolta a leginkább sztárallűrökben erős Amerikaikat. Negyedről negyedre dolgozták le a szerbek a meccs elején beszedett tetemes hátrányuk, és mikor, ha nem az utolsó pillanatokban, a legutolsó támadásnál nyílt esélyük egyenlíteni. A „csoda” ezúttal elmaradt, de a tartalékos Szerbiánál jóval komolyabb és motiváltabb ellenfelekkel fognak találkozni a nyolcaddöntő során az újvilág fiai! Olyanokkal, akik nem fogják tisztelni őket a nagy elődök okán, olyanokkal, akik nem adnak el majd húsz (!!) labdát egy mérkőzésen, és olyanokkal, akik mindent egy lapra tesznek majd fel. Ez pedig a legveszélyesebb, legkellemetlenebb fajta!

Félreértés ne essék, még mindig az USA az olimipai kosárlabdatorna favoritja, még mindig az NBA-ben pattogtató Deandre Jordan, Carmelo Anthony, Kevin Durant tengelyre épülő válogatott játssza a legmeggyőzőbb játékot, de… És ebből a „de”-ből túl sokat mutatott a még önmagához képest is gyengécskén teljesítő, igazi Jugoszláv iskolát bemutató szerb csapat, nem kis bizakodási alapot adva a többi ellenfélnek, erősen megtépázva a legyőzhetetlenség mítoszát!

 

atonyp

 

Gyakran hasonlítják az amerikai életstílust, és lazaságot a Coca Cola eszményével, hát ez most erősen felvizezett volt. A nagydarab „ami” srácoknak jó lesz valamit a térdig érő mosoly, a hihetetlen lazaság, és a tökélyre fejlesztett pacsizási módszerek mellett visszaidézni a méltán híres, ezredforduló előtti csodacsapatok játékából! Azokéból, akik a tengerparton szórakozva, alig edzve, a pályán viszont félelmetes felkészültésget, alázatot tanúsítva, átlag negyven ponttal verték ellenfeleik, és a teljes torna alatt egy csapatnak, egyetlen alkalommal sikerült vezetést szerezniük ellenük – egyetlen percre.

A lecke fel van adva, már az utolsó csoportmérkőzésen is. Franciaország következik. Vajon sikerül térdre kényszeríteni az amerikai gladiátorokat?