Szomorú támadás a cseh teniszező ellen – avagy a sport árnyoldala

0

Sajnos az élsportnak léteznek szörnyű árnyoldalai is. Túl a dopping rémén még számos nehéz dolog Damoklész kardjaként lóg a sztárok feje felett. Súlyos sérülés, fájdalmas orvosi beavatkozások, a vele járó hosszú rehabilitáció, még hosszasan sorolhatnánk. Nem beszélve az egészen extrém esetekről, amelynek a minap vált áldozatává a Cseh teniszklasszis, Petra Kvitová.

Sajnos könnyedén előfordulhat, hogy nem játszhat többé professzionális szinten Petra Kvitová, akit tegnap a saját otthonában ért támadás, és súlyosan megsebesítették.

A cseh teniszező roncsolásos sérüléseket szenvedett, bal kezének összes ujján átvágta a támadó az inakat, valamint két ujján a mélyebb idegeket is elérte a penge. A sportolót azonnal megműtötték, a majd négy órán át tartó műtét végeztével az orvosok optimisták, de egyelőre még nem biztos a pozitív végkimenetel, várni kell arra, hogy pontosan diagnosztizálni lehessen.

A helyi sajtó szerint nem kitervelt támadásról van szó, az egyik legjobban kereső csehországi sportolónőre támadó tettesnek fogalma sem volt arról, kire támadt rá az otthonában. Ugyanakkor a rendőrség szerint nagyon is valószínű, hogy csak az idén 6,3 millió dollárt kereső játékost a vagyona tette célponttá. Kvitová otthonába kazánszerelőként bebocsájtást nyerő férfi nem sokat teketóriázott, egyből késsel támadt, az áldozat pedig védekezni próbált – ekkor szerezte az akár pályája végét is jelenhető sérüléseket azon a bal kezén, amivel kétszer is győzni tudott Wimbledoban. A történet további szomorú ténye, hogy a betörő ezen a szinten nevetséges 55 ezer forint értékű zsákmányért követte el minősíthetetlen cselekedetét.

Az operáció után a mélyaltatásból magához térő cseh sztár később így nyilatkozott:

 

aaaapp

 

„Próbáltam védekezni, akkor sérültem meg. Nagyon megijedtem, örülök, hogy életben vagyok. A sérülés súlyos, a műtét sikerült, fel fogok épülni, de egyelőre a sporttal kapcsolatban nem mondtak semmit az orvosok. Erős vagyok, harcolok a felépülésért, de most egy ideig előbb ezt kell kihevernem.” – mondta a fiatal, 26 esztendős Petra Kvitová.

Az orvosok szerint egyelőre biztosat nem lehet kijelenteni, hat-nyolc hétig gipszben lesz, valamint három hónapig semmiféle terhelést nem kaphat a sérült keze. Utána derül ki, teniszezhet-e egyáltalán még valaha. Ha erre a kérdésre pozitív választ kapunk, a lehetőségeket és a várt felépülés intenzitását ismerve is a következő szezonja már biztosan rámegy a rehabilitációra. További kérdéseket vet fel, hogy sikerül e magát visszaküzdeni magát a világ elitbe. A fiatal kora mindenesetre bizakodásra ad okot!

Sajnálatos esete hasonlít a másik késeléses bűntényre, amikor 1993-ban a világ akkori legjobbját, Petra pályatársát, Szeles Mónikát érte becstelen támadás. Egy hamburgi tornán, a meccs közbeni szünetben (!!!) a lapockája alatt szúrta meg egy helyi férfi, aki a magyar menő riválisának, Steffi Grafnak volt nagy rajongója. A támadás után Szeles két évet hagyott ki, és a csúcsra már nem sikerült visszakapaszkodnia. Később elmondta, főként idegileg viselte meg a támadás, ami miatt aztán már nem volt képes utolérni a régi önmagát. A késelést megelőzően a világ abszolút uraként nyolc, utána viszont már csak egy Grand Slam-tornát nyert.

A teniszvilágot megrendítette a támadás híre, jelenlegi játékostársak és a régi csillagok közül is mindenki egyöntetűen támogatásáról biztosította Petra Kvitovát, és mielőbbi gyógyulást kívánt számára.

 

Petra Kvitová 2006-ban, tizenhat évesen lett profi. 2011-ben már egészen a világranglista második helyéig jutott, és ez mai napig a legjobb eredménye, jelenleg a 11. helyen áll. 2011-ben és 2014-ben a csúcsra ért a wimbledoni teniszbajnokságon. Idén gyenge szezonja volt, egy Grand Slam US Open negyedik kör a legjobb eredménye.