Szomorú aktualitás – merre tart az ötkarikás eszme?

0

Olimpiát rendezni mindig kiváltság, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a régi fény már megkopott, mondhatni tovatűnt… E folyamat során az eszme partvonalon kívül rekesztésében „elévülhetetlen” érdemeket szerzett a dopping, amely sajnos nem áll messze a gazdasági, politikai érdekektől sem – naphosszat vitázhatnánk erről.

 

Az sem meglepetés, hogy leginkább a szuperhatalmak élnek azokkal a tiltott eljárásokkal, amelyek beárnyékolják az olimpia égiszét, szellemiségét – és legtöbbször sajnos sikerrel teszik ezt. Mondhatunk A-t, vagy írhatunk B-t, már a laikus, a sportvilágot csak felületesen követők számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a legmagasabb szinteken, állami és piaci érdekektől tüzelt sportlobbyk kézi vezérlik mindezt. Egyfajta kémiai állóháborúvá „nemesítik” az ötkarikás világszámot, melyet a legritkább esetekben lehet csak bizonyítani. Sokféle politikai vetület létezik, ezekbe nem mennénk bel, következzenek inkább a tények az elmúlt év legnagyobb botrányával kapcsolatban:

Ezres nagyságrendben vettek részt orosz sportolók a központilag szervezett doppingolásban a teljes olimpiai ciklus előtt, és közben – világított rá egy hitelesnek tartott jelentés a minap. A jelentésben többek között arról is szó esik, hogy nagyságrendileg harminc sportágat integráltak be az irányított teljesítményfokozásba.

A Nemzetközi Antidopping Intézet vezetője, Richard McLaren említést tett arról is, hogy az általa vezetett tényfeltárás során nem csak a Rio ciklust vizsgálták, sokkal mélyebbre is nyúltak: négy Szocsiban versenyző téli olimpikon, és öt Londonban induló sportoló is megbukott a rostán. Őket még nem fosztották meg érmeiktől. Egyelőre.

Az oroszok az idők során komoly energiákat fektettek a nem szabályos lépéselőny kiharcolásához. Különösen a két hazai rendezésű világeseményükön „lógott ki a lóláb”. A 2013-as moszkvai atlétikai világbajnokságon és a 2014-es Szocsi téli olimpián is saját maga felé hajlott annak a bizonyos szentnek a keze. Természetesen nem csak az események helyszínén, de a laborokban is folyt a munka, a sötét ötletelés, hogyan lehet a WADA szabályait kikerülni.

 

aaaaoo

 

A számos érdekesség közül néhány…:

Négy olimpiai bajnok mintájába bizonyíthatóan belenyúltak, hat paralimpikonról derült ki, hogy hamisították a mintáikat.

Email üzenetekre, levelezésre bukkantak az ellenőrök, melyeknek írói az orosz sportminisztériumtól kérnek instrukciókat, hogyan járjanak el a pozitív besorolású mintákkal.

A sportminisztérium megbízására sztreoidkoktélok kikísérletezésébe fogtak a laborok, célként a hatásos, ugyanakkor felfedezhetetlen dopping elegy létrehozását fogalmazták meg.

A felismerhetőség jegyében a manipulált doppingmintákat kávéval színezték.

Szocsiban két női jégkorongozónak is ellenkező nemű vizeletmintája volt

 

Ezek után – az előzményeket figyelmen kívül hagyva is – elgondolkodtató, hogy meddig érdemes a jelenlegi gyalázatfolyammal felérő olimpiai rendszert életben tartani.