Szilágyi Áron – “Áldott ember vagyok…”

0

Szilágyi Áron hihetetlen teljesítményt nyújtva London után Rióban is átélhette az olimpiai győzelem érzését, hiszen a férfi kardvívó versenyszám döntőjében diadalmaskodott amerikai riválisával szemben!

A felek bemutatása és a kezdő jel felhangzása után Áron rögtön magához ragadta a kezdeményezést, és megszerezte első pontját, amit rögtön kettőre váltott, amikor a pást végére szorulva találta el ellenfelét. A következő összecsapásból is honfitársunk jött ki győztesen, viszont riválisa az ezt követő lépésben szépíteni tudott, így 3:1-re változtatva az állást.

Az amerikai kihasználta a kezdő lendületét, és egy újabb tust szerzett, de Szilágyi azonnal visszatámadott, majd egy hárítás után talált, és néhány másodperc után jött az újabb hazai pont. A következő indításnál Homer indított attackot, Szilágyi Áron megpróbálta kivédeni, de nem sikerült, így ismét pontot szerezhetett az amerikai. Áron viszont a következő pillanatban megmutatta, hogy nem hiába címvédő, és egy szenzációs mozdulattal megvágta ellenfelét. A következő menet az amerikainak kedvezett.  Ezután ismételten a fiunk jött előre, de a közbevágása ezúttal ült Homernak, azonban a hazai szépítésre nem kellett sokat várnunk, ugyanis a nyolcadik tus megszerzésénél Szilágyi kiváló ütemben találta el Homer bal vállát, ezzel újabb értékes pontot szerzett.

 

agyozelem

 

8:4-es állással következett a szünet, melynek végeztével Áron megindult, de együttes találatot mutatott a mérkőzésvezető, ám a videóbíró a javunkra ítélt. Ezt a lendületet kihasználva gyorsan újabb hazai pont érkezett, az amerikait a jobb keze alatt érte a vágás. Homer nem adta fel a küzdelmet, melyet néha pontokra is tudott váltani. Válaszként Áron három tust is bevitt ellenfelének, így 14:6-nál már csak egyetlen egység kellett az újabb aranyérem megszerzéséhez. Az amerikai fiú még kétségbeesetten próbálkozott, de már nem tudta lényegesen megnehezíteni, sem megakadályozni a magyar sportoló sikerét.

Győzelmével London után Rióban is Szilágyi Áron állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, megvédve ezzel bajnoki címét. Sőt, egy nagyon régóta tartó átokkal is leszámolt, hiszen 1948 óta nem sikerült a magyar csapat zászlóvivőjének olimpiai bajnoki címet szerezni. Szilágyi Áron, ezzel a diadalával egy kiváló társaságba került, hiszen Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf mellé.

 

azara

 

Szilágyi az M4 Sportnak adott interjúban elmondta, mind ez hihetetlen még számára, és addig biztosan nem fogja elhinni, míg a nyakába nem akasztják az aranyérmet.

„Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”