Szabó Nikolas – rekord az EB-n, majd országos bajnoki cím

0

Rendkívül mozgalmas hétvégéken van túl Szabó Nikolas, aki az utóbbi hetekben két szezonzárón is rajthoz állt. A fiatal tehetség útja először Olaszországba, a Gokart Európa-bajnokság fináléjára vezetett, majd azt követően Csehországban, a Szlovák Bajnokság utolsó fordulóján állt rajthoz, méghozzá bajnoki éllovasként.

Tény, hogy a siker akkor a legédesebb, ha azért kellőképpen meg kellett küzdeni. Így történt ez mind az EB-n, illetve a hazai bajnokságán, de végül Nikolas elégedetten zárhatta mindkét szezont. Az évadot beárnyékoló technikai meghibásodások és kiesések már a múlté, inkább a körrekordok és a győzelmek azok, amiből erőt lehet meríteni a soron következő kihívásokhoz. Szlovák bajnokként ugyanis koránt sincs vége az évnek Nikolas számára, hiszen az országos bajnoki cím megszerzésével kvalifikálta magát a novemberben, Portugáliában megrendezendő Rotax World Finals-ra, ahova győzelmi reményekkel utazik.

Lezárult az Európa-bajnokság, ahol történelmet írtál, valamint a Szlovák Bajnokság, melyben bajnok lettél. Hogyan emlékszel vissza a futamokra? 

„Az Európa-bajnokságban sajnos nem volt idén sok szerencsém, volt pár nehéz pillanatom. Sajnálatos módon belebotlottunk felesleges technikai hibákba, amik megnehezítették a dolgunkat és befolyásolták az eredményeinket, ilyen volt, például amikor Olaszországban az elődöntőben az 5. helyen haladtam, és elkezdett kikapcsolgatni a motorom az egyenesen… Viszont úgy érzem, hogy nagyon sokat tanultam a kontinens legjobb pilótái között és büszkén mondhatom, hogy a 7. helyezésemmel a bajnokságban elértem hazám valaha volt legjobb eredményét a bajnokságban.”

„A szlovák bajnokság sem volt éppen gyerekjáték. Már az elején akadtak problémáim, ugyanis ki kellett hagynom az első versenyhétvégét, míg a második fordulón pedig megadta magát a motorom futam közben, így fel kellett adnom a küzdelmet. De a sorson következő futamokon sorra én állhattam fel a dobogó legmagasabb fokára, csupán egyszer voltam második. Az utolsó fordulóra, a csehországi Trinecbe úgy érkeztem meg, hogy vezettem a bajnokságot, de pár, a riválisomat segítő ember feleslegesen nehezítette a dolgom. Azonban sikerült fejben is erősnek maradnom és minden helyzetből kihoznom a maximumot, így idén is megszerezhettem a bajnoki címet, ami hatalmas öröm számomra!”

Míg a legtöbb gokart-sorozat hamarosan lezárul, Nikolasra vár még egy utolsó nagy megmérettetés, méghozzá az idei legnagyobb.  A szlovák bajnoki cím egyet jelentett egy Portimaoba, Portugáliába szóló repülőjeggyel, ezen a csodálatos helyszínen kerül megrendezésre november elején a Gokart-világbajnokság, ahova minden ország a legjobbjait delegálja. Nikolas a világbajnoki cím egyik esélyeseként áll majd rajthoz.

„Mindig hatalmas megtiszteltetés egy ilyen rangos versenyen elindulni, egyedüliként vinni hazám zászlaját és harcolni a világbajnoki címért. Egy hónap múlva kerül megrendezésre a VB, így nagyon kemény hónapnak nézek elébe felkészülés szempontjából. A múlt évi tapasztalataim alapján azt tudom csak mondani, hogy igen is lehetséges a titulus megszerzése, csupán egy kis szerencse kell. Ha tavaly nem löknek ki… , egyszóval jó eredményben reménykedem. Büszkévé szeretném tenni nemcsak az országomat, de a családomat, barátaimat, szeretteimet is, és mindenkinek meg akarom mutatni, hogy ki is az a Szabó Nikolas!”