Suhajda Szilárd – “A mi dobogónk a csúcson van!”

0
Suhajda Szilárd alighanem élete legnagyobb kihívása előtt áll. A remek expedíciós hegymászó társával, Klein Dáviddal nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy oxigénpalack nélkül fog feljutni a világ legmagasabb és legrettegettebb hegycsúcsára, a 8848 méter magas Csomulungmára! Március végi indulása előtt, a Magyar Everest Expedíció sajtótájékoztatóján beszélgettünk vele.
.
Az olimpikonok sikerességét, teljesítményét a közvélemény rendszeresen (és hibásan…) az elhozott aranyérmek számában méri. Ti milyen sikerességi rátát jósoltok magatoknak, összejöhet az, amire készültök?
.
A hegymászás a sportok fekete báránya. Pont az olimpia a jó példa erre, hiszen a Londoni nyári játékok promóciós filmjét néztem a minap, ami egy hatalmas és könnyfakasztó emóciókkal teli alkotás. A moziban bemutatják a sportolók életútját, ahogy kiskorukban a szüleik edzésre viszik őket, aztán versenyezni kezdenek, majd az olimpiára készülnek. Végül sikerül aranyérmet nyerniük, és odaszaladnak megölelni a szülőket, a barátokat a nézőtérre. Na ez az, ami a hegymászásban nincs.
Amikor mi célt érünk és feljutunk a csúcsra, ott semmi sincs, csak üresség és csönd. Ennek ellenére ez jelenti nekünk a világot és a valódi kiteljesedést!! Itt nem az a kérdés, hogy dobogósak leszünk vagy sem, – bár nyilván az eredmény is fontos – hanem, hogy épségben legyünk képesek abszolválni a feladatot. Mindig benne van a pakliban, hogy történhet valami, éppen ezért a legfontosabb célkitűzésünk, hogy rendben visszatérjünk!
.
.
Említetted a szülőket, a családot. Párod mit szól ehhez az egészhez?
.
A kedvesem maximálisan támogat, ez egy jóleső érzés. Emellett ő hozzám hasonlóan mászó, így aztán nem is tudnám eltitkolni előtte, hogy mire vállalkoztunk. A szüleim, a nagymamám, vagy azok számára akik figyelemmel kísérnek bennünket, nem feltétlenül magától értetődő, hogy miért jó, és miért fontos ez a dolog… De ez nem baj, nekem elég, hogy elfogadják a helyzetet, és nagyon-nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy támogatnak az álmom elérésében!
.
.
aa118
.
.
Ha ezt a célt sikerül megugrani, mi lehet a következő nagy dobásotok? Gondolkodtatok már rajta?
Gondolkodtunk, és természetesen mindig fontos, hogy az embernek legyenek tervei. Lenniük kell jövőbe mutató céloknak, ám egyelőre most minden erőnkkel az Everest expedícióra fókuszálunk!
.
.
Ehhez sok sikert, szerencsét és kitartást kíván a Sportivo.hu teljes Stábja!
.
Nagyon szépen köszönjük!
.
.