Sportlövészet

0

Nem véletlen az elnevezés, a sport kitétel sokakat megnyugtathat. Azokat is, akik nem szeretik a fegyvereket, és békepártiak, ugyanis a sportlövészet egyik alapvető szabálya, hogy tilos emberre fogni a fegyvert.

A céltáblára viszont muszáj, hiszen az a legjobb, aki az adott versenyen a legjobban céloz. Ha máshol nem, a vásári céllövöldékben mindenki kipróbálhatta már tudását, és mivel biztosan sokan vannak, akik egy hárompálcás plüssmackót húsz lövésből sem tudtak elhozni, tapasztalhatták, mennyire nehéz jól lőni.

Érdekes párhuzamot találunk az autóversenyzés, a motorcsónak-versenyzés és a lövészet között: mindegyik technikai sportág. Így van, ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen fegyverrel lőnek a lövők. Ez pedig pénz kérdése, értelemszerűen a jobb fegyverek többe kerülnek. Akkor még nem beszéltünk a lőszerekről, amelyek nélkül nem lehet gyakorolni, azokat is meg kell venni, hiszen egy-egy jobb eredményhez több ezerszer (sőt) el kell sütni a fegyvereket. Azt kevesen tudják, hogy az sem mindegy, milyen ruhában lőnek a versenyzők. A speciális ruhákat ellenőrzik a versenyeken, elsősorban a keménységüket, ugyanis ha túl merev a ruha, az előnyt jelent a viselőjének, hiszen szinte a ruha tartja meg a lövőpozícióba beállót, befekvőt, betérdelőt.

Hazánkban még úgy is szállítja a sportág az eredményeket, hogy a rendszerváltás után a fegyveres szervek (katonaság, rendőrség) alaposan leépültek, ezzel anyagi és személyi bázist veszített a sportág.

A 2012-es londoni olimpián három pontszerző, helynek örülhetett a három szakág. A pisztolyosoknál Csonka Zsófia, a puskásoknál a világbajnok Sidi Péter, a koronglövőknél pedig a dupla trapos Bognár Richárd lett egyaránt hatodik. Bognár története mindenki számára inspiráló lehet, ugyanis Igaly Diána 2004-es athéni olimpiai címe hatására adta a fejét versenyzésre negyven éves kora után, három évvel ezelőtt pedig olimpiai hatodik lett. Ebből is láthatjuk, a lövészetet sohasem késő elkezdeni.