A sport egészséges, a sport szép és jó!

0

A sport egészséges, a sport szép és jó… De mik azok a szegmensek, ahol igazán mérhető, valóban komoly plusz potenciált jelent, ha valaki sportmúlttal felvértezve érkezik meg? Ennek próbáltunk meg utánajárni.

Természetesen az alaptézis ismert, élet, erő egészség, mint a tej esetében. Ám lássuk be, ennél azért talán kicsit összetettebb a dolog. A testmozgás az egyik legkomolyabb fegyver a kezünkben, rohanó világunk minden búja-bajával, negatív hatásával szemben.

Nincs ember, aki nem érezte még a passzivitást, a vállára nehezed hétköznapok gondjait, a munka, az iskola, a nagybetűs élet mókuskerekét. Ilyenkor érdemes, sőt kell nagy levegőt, erőt venni, kiszakadni, és lehetőleg a szabad ég alatt intenzíven mozogni. Ha ezt el tudjuk érni sajátmagunknál, akkor a felmerülő gondjainkon is könnyebben úrrá lehetünk.

A mozgás nem csak szükséges és egészséges, de nagyon sok olyan jótékony hatása van, amivel alapból nem számolunk. Amellett, hogy rendszeres űzésével komoly problémákat előzhetünk meg. Túlsúly, szív és érrendszeri megbetegedések, a már előbb említett depresszió… A hölgyek sportos életvitellel könnyebben szülnek, az urak elkerülik a különböző népbetegségekkel tarkított statisztikákat. A gyerekek könnyebben vészelik át a növekedést, testük formálódásának puszta terhét, barátokat, életre szóló ismertségeket szereznek. De ez lényegében nem is korosztályfüggő – ahogy a sport sem. Mindenkinek egyformán javallott, kis túlzással 0-99 éves korig.

 

il

 

A közerkölcsre és közmorálra gyakorolt hatásokat sem lehet elvitatni. Ugyebár ép testben ép lélek, egy magát karban tartó társadalom komoly általános, fizikális előnyökkel bír. A hazai „trendeket” alaposan tanulmányozva az is szembetűnik, hogy míg különböző, nehéz helyzetben lévő külhoni embertársainkon szívesen segítünk ilyen-olyan formában, addig a közvetlen szomszédságunkon „átlépünk”. Falkaszellem, bajtársiasság, eggyé tartozás – erre is nevel a Sport.

Ez legjobban az Egyesült Államokban megfigyelhető, ahol az egyetemi feeling mindent körbeleng, a szó legjobb értelmében. Minden államban, minden városban tartoznak az emberek valahová, egy adott zászló alá gyülekeznek mindannyian – „mindenki valakié”. Ezek az egyetemek, vagy akár a gimnáziumok, ahol a tanulmányaikat végezték, és ahol mindenki sportolt klubszinten valamit. Az idő pedig eldöntötte, kiből lett profi játékos, kiből lett szurkoló, de egy nem változott, megmaradt: a közösség, és az összetartozás égisze. Egy azon logo, embléma alatt sorakozik a hentes, a taxisofőr, a virágárus, a profi kosárlabdázó, és büszkeséggel tölti el, hogy a rendszer része lehet.

Tartás… Mentálisan és empatikusan. Az erős egyén igazi közösségformáló, és beilleszkedni képes attitűdöt terjeszt, az egészséges sokadalom erős pilléréként. Egy sportos ország nem hagyja, és nem hagyja el magát, megbecsüli tagjait, és vigyáz egymásra. Hiszen tudja, a legfőbb érték Önnön maga. Sportolni bárhol lehet. Nem kellenek hozzá drága kiegészítők, csak az elhatározás, és akaraterő. Gondoljuk meg ezeket a sorokat, mert magunkkal, és a körülöttünk élő világgal egyaránt jót teszünk, ha engedünk a hívó szónak…

Ez, ami hiányzik az életünkből, és ez az, amellyel korszakokat átívelve fejlődni lehet.