Sacramentoi álom – NBA mérkőzések a szabad ég alatt!

0

Noha világuralmi terveket szövögetünk a stadionépítések terén (meg az olimpia, ugye…), azért még akadnak nemzetek, amelyek előttünk járnak eme szegmensben. Itt van mindjárt az Egyesült Államok, amely ezúttal egy nyitható tetejű kosárlabda (!!!) csarnokkal borzolja a globális kedélyeket!

A Sacramento Kings kosárlabdacsapata csütörtök este már le is játszotta első mérkőzését új otthonában, a Golden 1 Centerben, amely jó néhány szempontból is a földgolyó legmodernebb létesítménye cím tulajdonosa lehetne.

A sztori azonban nem volt mindig ilyen sikerszagú, három esztendővel ezelőtt még az sem volt garantált, hogy Kings 2016-ban az NBA-ben fog pattogtatni, hiszen egy seattle-i befektetőcsoport pályázott a csapatra, és az előzetes tervek szerint Seattle-be vitte volna a francishe-t. Ám egy bőkezű indiai befektető több mint fél milliárd dollárt áldozott azért, hogy a gárda továbbra is az eredeti állomáshelyén, Kaliforniában maradjon!

Az azóta eltelt időszakban felépült a Kings új otthona, a Sacramento szívében található. A 17 500 ülőhellyel rendelkező multifunkciós csarnok-szórakoztatóközpont több dolog miatt is egyedinek és elsőnek tekinthető. Az első olyan sportlétesítményként vonul be a történelembe, amelynek a teljes energiaellátása napenergiával zajlik, ennek a technikának köszönhetően 3.8 millió liter vizet spórol meg egy év alatt, és már az építkezés során sem hanyagolták el a környezetvédelmi szempontokat: a helyén álló korábbi üzletközpont anyagait használták az építkezésen.

Az 556 millió dollárból felhúzott csarnok az első olyan fedett sportjellegű befektetés, amely megkapta a LEED Platinum minősítést, tehát bizonyítottan és elismerten a legmagasabb szintet képviseli a környezettudatosság terén.

 

asac

 

Mivel a szurkolók kényelme és szórakozása mindennél fontosabb, a páratlan meccsélményt még a legolcsóbb helyekről is kiválóan lehet követni az NBA első 4K ultra HD felbontású óriáskijelzőjével, de az aréna saját mobil applikációval még a fenekünk alatt is beállítható az óhajtott hőmérséklet, senkinek nem kell felfáznia!

Hab a tortán a legnagyobb különlegességet jelentő, elhúzható tető, amely a repülőgéphangárokhoz hasonló eljárással üzemel. A Kings az előszezoni mérkőzései során néhányszor már tesztelte élesben a csillagos eget, amely jól vizsgázott, hiszen a benti hőmérséklet, páratartalom és a légmozgás sem változott meg számottevően. Elképzelhető tehát, hogy hamarosan jönnek az „utcán” játszott NBA-meccsek, de ezt megelőzően még további teszteket fognak elvégezni, valamint a többi csapat áldását is kérik majd.

Ha gonoszak akarnánk lenni, csak annyit fűznénk hozzá mindehhez: már csak egy jó kosárlabdacsapat kellene Sacramentoba!

Hivatalos stadionavató mérkőzés: Sacramento Kings – San Antonio Spurs 94-102