Rövidpályás világbajnokság – Hosszú Katinka és Bernek Péter is érmes!

0

A magyar úszóválogatott Kanadában, egészen pontosan Windsorban tartózkodik, és Hosszú Katinka révén már azelőtt elkezdte szállítani az eredményeket, mielőtt ténylegesen vízbe ugrott volna a csapat. Aztán kisvártatva valóban beindult az éremgyártás.

A ma hajnalban rendezett első döntőkben természetesen érdekelt volt a már említett klasszisunk, de előtte még átvehette az év úszója megtisztelő címet is!

Ugyanis Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Noha egyaránt három olimpiai aranyérmet szereztek Rióban fejenként, és Ledecky hiába úszott három világrekordot, míg Hosszú csak egyet, mégis az előbbinek állt a zászló. Katinka az olimpiai ezüsttel, valamint a világkupa győzelmével és világranglistás helyezésével és az egyéni érmek tekintetében is eredményesebbnek bizonyult kihívójával szemben. Az első gondolatai szerettei felé irányultak:

„Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata” – mondta az év úszója.

Pihenésre és ünneplésre nem volt sok idő, a magyarokra döntős szereplések vártak. Az itthoni közvélemény csak felemásra értékelné az egy arany /ezüst / bronz termést, de úgy gondoljuk, igencsak kijár a taps fiainknak-lányainknak. Akkor is, ha ezúttal legfőbb arany gyárosunknak becsúszott egy második hely a 400m vegyes aranya mellé.

 

aaahaa

 

„Jól kezdtem, de túlagyaltam az utolsó ötven métert, amikor láttam, hogy jön fel rám az olasz versenyző. Az utolsó két fordulót elrontottam, picit szétszórt voltam, de nagyon örülök az ezüstéremnek, mert ez nem a legjobb számom. A négyszáz vegyes természetesen nehezebb volt úgy, hogy előtte már úsztam egy döntőt, de nagyon örülök neki, hogy végül ilyen magabiztosan nyertem, és az idő is jó volt. Remélem, holnap 200 pillangón is bejutok a döntőbe” – mondta a magyar versenyző.

A már említett három érembe Bernek Péter is beletette a magáét, olyannyira, hogy ő szerezte az első medált. Bronzérmes lett abban a 400 gyors számban, melyben címvédőként lépett a rajtkőre.

 

aaabe

 

“Amiken átmentem az utóbbi hónapokban, magánéletben és szakmailag, azután talán elfogadható ez a bronz. Ezt az érmet édesapámnak ajánlom, akit nemrég veszítettem el. Nélküle most nem lennék itt. Jó lett volna egy arannyal búcsúzni tőle, de azért nem bánkódom. Januártól kicsit át fogjuk alakítani a felkészülésem, most, hogy együtt úszunk Verrasztó Dáviddal, még jobban bejöhet a vegyesúszás, mert azt érzem, hogy túlságosan belefásultam a gyorsúszásba. Ettől függetlenül még jobban össze akarom magam kapni a holnap kétszázra, mert ott is jó eredményt szeretnék elérni.”