Röplabda

0

A röplabdával alapvetően két helyen találkozhatunk: a tornateremben és a strandon. Előbbi általában a szenvedés színhelye, hiszen az unott középiskolások vajmi kevéssé lelik örömüket a követhetetlennek vélt forgásokban, a sajgó ujjbegyekkel és vöröslő alkarokkal monotonon végrehajtott adogatási és fogadási gyakorlatokban hétfő reggel; utóbbi viszont az önfeledt szórakozásról, illetve a szemlegeltetésről szól, hiszen ki ne élvezné a forró homokba vetődést, az izgalmas labdameneteket vagy a csinos lányok és izmos srácok mozdulatainak követését.

A röplabda azonban több ennél. Az alapokat és a szabályokat elsajátítva ugyanis játszva és nézve is élvezetes sportot kapunk. Olyat, amelyből árad az elegancia, a kecsesség és a dinamizmus, gondoljunk csak a rengeteg megtévesztő labda nélküli mozgásra vagy a sáncolásra. Minden labdamenet más és más, ami változatossá és látványossá teszi ezt a kiváló játékot. Mindehhez már csak grátisz az a hátsó kamera beállítás, amely a szervára váró csapattársakat mutatja…

A röplabda igen aktív sport, különösen alkalmas rugalmas, gyors feladatok gyakorlására, emellett fejleszti a szem és a kéz koordinációját, valamint az önuralmat is (ami ahhoz szükséges, hogy ne térjünk ki a felénk közeledő tárgyak – ez esetben a labda – útjából). Röplabdázás közben elengedhetetlen a folyamatos és hatékony kooperáció, ami sokat segít abban, hogy az ember az életben is együttműködő tudjon lenni. A mozgássérültek számára kidolgozott ülőröplabda pedig jó példája annak, hogyan küzdhetők le az akadályok és hogyan lehet bárki számára elérhetővé és űzhetővé tenni ezt a játékot.

A sportág honi hőskorának a ’60-as és a ’70-es évek számítottak: 1963-ban a férfiak, 1975-ben pedig a nők szereztek Eb-ezüstérmet. Röplabdásaink világbajnokságokon nem szereztek érmet, olimpián négy alkalommal indultak. Napjainkban sajnos a sikerek helyett már a pénzhiány a jellemző, úgyhogy tőkeinjekcióra és játékos-utánpótlásra is nagy szükség lenne.

A strandröplabda – évszak-specifikussága miatt – nyáron népszerű, ám ekkor több helyütt rendeznek különböző bajnokságokat. A sportág 1996 óta a nyári olimpia programjának része, ami jól mutatja népszerűségét.