Repülj velünk! – Ez volt a Red Bull Air Race

0

Immáron hivatalosan is hátunk mögött tudhatjuk a Red Bull Air Race néven közismert világbajnokságot, melynek magyarországi fordulója a hétvégén került megrendezésre igencsak nagy nézői érdeklődés közepette.

Ahogy az már jól megszokott, legyen szó bármilyen motorsport és ahhoz hasonló versenyről, semmi nem a forgatókönyv szerint alakult. A vasárnapi futamon ugyanis az amerikai veterán pilóta, Kirby Chambliss szenzációsan versenyzést mutatott be, és ezzel a 2008-s londoni megmérettetés után újra a dobogó legtetejére állhatott.

A versenyt 1.00.632-s időve megnyerő Chambliss mögött a szombati kvalifikációs repülés hőse, Pete McLeod követte a második helyen, mindössze 0.108 másodperccel lemaradva az amerikaitól. A kanadai gyorsabb volt riválisánál, így akár a végső győzelmet is bezsebelhette volna, de egy kis hiba miatt büntetésben részesült. A dobogó harmadik helye, az előző verseny győzteséé Josihide Murojáé lett, aki ugyan lassabb volt, de a biztos dobogós helyezést így is hozta. A japán pilóta ezeknek a pontoknak is köszönhetően nem mellesleg vezeti a bajnokságot. Őket követte a legjobb négyből harmadikként felszálló, magyarok nagy kedvence, Martin Sonka, aki az egyetlen pilóta volt a vasárnapi versenyen, aki egy perc alá hozta idejét. Pechjére azonban a 18-as kapunál elkövetett szabálytalansága miatt két másodperces büntetést ítéltek meg neki, aminek következtében a dobogó alatti legjobb eredményt kaphatta csupán meg.

Chambliss a verseny után érthetően boldogan értékelt: “Imádom Budapestet. Köszönöm a csapatomnak, ugyanis ez nem csak az én érdemem, ezért az egész csapat kőkeményen megdolgozott. Köszönöm nektek. Könnyű így nyerni, ha ilyen fantasztikus emberek dolgoznak a háttérben.”

Az összesített világbajnoki állás meglehetősen szoros, hiszen Muroja előnye mindössze két pont Martin Sonka előtt. A hazai eredményeknek köszönhetően Pete McLeod fellépett a harmadik helyre, míg a győztes Chamliss a negyedik a rangsorban. A címvédő Matthias Dolderer a hatodik helyre zuhant vissza.