Ray Allen – és itt a vége!

0

Itt a vége! A negyvenegy éves Ray Allen meghozta a döntést, befejezi a profi pályafutását, biztosan nem láthatjuk már őt az NBA-ben. Pletykaszinten még élt a remény, hogy 2014 után újból nekigyürkőzik, nos, most már az ő szájából is elhangzott ennek cáfolata.

 

Allent az 1996-ban, első körben draftolták, majd húsz éves pályafutása során játszott a Milwaukee Bucks, a Seattle SuperSonics, majd a Boston Celtics és a Miami Heat színeiben is. Utóbbi két csapattal egy-egy bajnoki címet is szerzett. 2003-ig a Milwaukee Bucksban, majd 2007-ig a Seattle SuperSonicsban szerepelt, ezt követően átigazolt a Boston Celticshez, amellyel rögtön bajnok is lett, 2012 és 2014 között pedig a Miami Heatben játszott, amellyel szintén elhódította a végső győzelmet.

Az NBA taposómalmában eltöltött évei alatt a hárompontos dobások abszolút királya lett, összesen 2973 triplát szórt be, a legtöbbet a bajnokság történetében, több mint kétszázat eredményes dobással megelőzve az örökranglistán utána következő Reggie Millert.

Az egyik legikonikusabb mozdulata is egy értékesített hárompontos volt, ezt a 2013-as döntőben, a San Antonio Spursnek dobta: a Spurs 3-2-re vezettet a párharcban, és ha ott nyernek, akkor ők a bajnokok. Ekkor érkezett Ray Allen, és öt másodperccel a vége előtt bebombázott triplájával hosszabbításra mentette a meccset.

 

allen

 

Csapata nyert, egyenlített a sorozatban, majd a hetedik mérkőzésen a bajnoki titulust is megszerezte. Allen a karrierje befejezését levélben erősítette meg.

A sztár legutóbb a 2014-es döntőben lépett pályára, azóta többször is „megszellőztették” a visszatérését, a Golden State Warriors-t és a Cleveland Cavaliers-t emlegették a leggyakrabban.

Érdekesség, hogy a „búcsúlevélben” legfőképpen bajnok csapattársai, LeBron James, Dwyane Wade, Kevin Garnett, Paul Pierce géniuszát hangsúlyozta ki.

„Egymástól nagyon különböző emberekkel lehet bajnoki címet nyerni, de van valami, ami közös bennük. A nagyközönség semmit sem lát abból, milyen hétköznapi és unalmas beidegződéseket követve emelkednek a legnagyobbak közé. Azon versenyeznek például, ki ér be elsőként az edzőterembe, és ki megy el onnan utolsóként. Az Úristen sok mindennel felvértezi az embert, ám azzal már nem törődik, élsz-e az erényeiddel. Jó kosárlabdázóvá csak kemény munkával válhatsz.”

A tízszeres All Star válogatott, olimpiai bajnok kosaras visszavonulásával végképp lezárult egy aranygeneráció tündöklése az amerikai profi kosárlabdabajnokságban!