PERIDOT nemzetközi fedettpályás öttusaverseny, remek magyar szerepléssel!

0
Fotó: Körősi Tamás

Kiváló szereplést tudhatnak maguk mögött a mieink a Budapesten zajlott PERIDOT Nemzetközi öttusatornán. A felnőtt mezőnyben négy magyar dobogós helyezést is ünnepelhettünk, hiszen Demeter Bence győzni tudott a férfiaknál, Kovács Sarolta pedig a rangos női mezőnyben szerzett ezüstérmet. Két bronzérem is jutott a hazai csapatnak, Málits István és Zs. Tóth Anna révén.

A férfiak küzdelmében az első napi vívószámok után három magyar vezetett, így jók voltak az esélyek a másnapi lovaglás-úszás kombinált kihívása előtt. Az utolsó tusát ennek megfelelően a három magyar kezdte az élről, meglepetésre Demeter Gergely vezetett, bátyja Bence a második míg Málits István harmadikként lódult neki a „csörtének”.

Utóbbi végül megőrizte a pozícióját, míg a rutinosabb Demeter Bence javított, és így fellépett az első helyre – öccse viszont egészen a kilencedik helyig zuhant vissza. A pódium második fokára végül a francia Simon Cassé jutott fel, aki a 11. helyről tornászta oda magát az érmes helyezettek közé. Az első tíz közé még ötödiknek Tomaschof Soma és nyolcadiknak Bereczki Richárdnak sikerült odaérni.

Egyéni világbajnoknőnk, Kovács Sarolta az első két szám után természetesen előkelő pozícióból várhatta a folytatást, és bizakodva várhatta az úszást és kombinált számot. Az úszást végül sikerrel abszolválta, a lövészet-futás utolsó etapnak másodikként vágott neki, és magabiztosan megőrizte azt, meggyőző teljesítménnyel.

A versenyt a fehérorosz Irina Paraszjancova húzta be, de magyar szempontból sokkal érdekesebb hír, hogy a fiatal tehetség Zs. Tóth Anna is kiváló versenyzéssel teljesen megérdemelten helyt követelt magának a dobogón! A nőknél még két magyar került be még a tízbe, Strobl Anita negyedik, míg Varga Eszter pedig tízedikként végzett.

Demeter Bence:

“Kiegyensúlyozottan teljesítettem, a vártnál jobban sikerült a verseny. Sajnálom, hogy a testvérem nem állhatott a dobogóra. Egy kicsit emiatt keserű a szám íze, de az eredményemnek örülök. Jó évkezdés volt, remélem, ezt a formát állandósítani tudom az idény további részére.”

Kovács Sarolta:

“Nagyon örülök az eredménynek, mert ha első ránézésre nem is volt erős a mezőny, azért az volt. Bár minden számban veszítettem pontokat, a kis hibákat a Los Angeles-i világkupáig ki tudom javítani” – mondta, hozzátette, számára előnytelen az a szabálymódosítás, hogy az úszásban egy másodperc három helyett ezentúl csak két pontot ér. Emiatt ugyanis legerősebb számában nem tud akkora előnyt „kiúszni” az ellennel szemben, mint idáig.

A Peridot Fedettpályás verseny négytusa bajnoka a Volán Fehérvár 17 éves versenyzője, Salga Gergő lett. Másodikként Szabó Illés (BHSE), harmadikként pedig a szintén Volános Tamás József ért célt.

A versenyidény a világkupa-sorozattal folytatódik. Az első fordulónak Los Angeles ad majd otthont, ezután márciusban Kairó, májusban Kecskemét és a lengyelországi Drzonków a soros, itt találkoznak a sportág legjobbjai. A széria döntőjét júniusban a litvániai Druskininkaiban rendezik. Az Európa-bajnokság július közepén Minszkben zajlik majd, az év fő versenyére, a világbajnokság pedig augusztus végén Kairóban.