Pelé, a Marathon, és egy idióta esete – avagy hogyan is gyulladt meg az az olimpiai láng!?

0

A sport a végtelen lehetőségek tárháza, de azért ne legyünk zsugoriak – a hülyéknek is jut benne bőven hely. Ők azok, akik egy Formula 1-es verseny közben a pályára rohannak, vagy egy olimpiai Maraton futás során nemes egyszerűséggel a földre igyekszenek rántani a cél felé tartó sportolót…

„Állapotom miatt nem tudok részt venni az olimpia megnyitóján. Csak az Isten fontosabb számomra, mint az egészségem.”, mondta a 75 éves fekete gyöngyszem, Brazília tán leghíresebb sportolója, Pelé, akinek nemcsak nemzetisége, és tisztsége miatt is jelen kellett volna lennie az olimpiai játékok megnyitó ünnepélyén, ahol tűzgyújtóként is őt várták. Sajnos az egészsége, csípőbántalmai nem tették lehetővé a részvételét, ám ezzel valaki nagy lehetőséget kapott, és valamit talán vissza, amit elvett tőle egyszer az élet… Ezt az illetőt Vanderlei de Lima-nak hívják.

2004. augusztus 29.-ét írunk. Az athéni olimpia záró napján a hagyományoknak megfelelően a maratoni futás zajlik, ahol hét kilóméterrel a cél előtt a brazil Vanderlei de Lima vezet, és minden esélye megvan arra, hogy ebben a számban aranyat nyerjen hazájának – először. Ekkor azonban a nézők közül egy ámokfutó – aki civilben ír nemzetiségű, foglalkozása szerint (!!) pap, név szerint Neil Horan – nekiront, és a nézők közé löki a már utolsó erejével küzdő Lima-t. A sportoló ennek „köszönhetően” jelentős időt, és előnyt veszít, és a cél felé haladva saját zavarodottságától is bénítva, biztos első helyet bukik, csak a bronz jut végül neki.

 

ahoran

 

És mindez, hogy kapcsolódik az autósporthoz? Ugyanez a pap volt az, aki 2003-ban, a brit nagydíjon beugrott a pályára, és a forgalommal szemben rohanva kis híján elintézte az angoloknak, hogy semmilyen komoly nemzetközi autósport eseményt ne bonyolíthassanak, úgy legalább tizenöt-húsz évig… Nos, erre nem került sor, de a jó emlékezettel megáldott olvasóinknak máig derült pillanatokat okozhatnak a futam kommentátorának, Palik Lászlónak a szavai: Úúúristen, embeer a páááályáán!!

 

avanderlei

 

Csak az égiek tudják (vagy amint a mellékelt ábra mutatja, még ők sem…), hogy mi vezérli azokat az embereket, akik ilyen dolgokat követnek el, számtalan precedens történt azóta is, leginkább labdarúgótornákon, és klub / kupa finálékon. Emlékezünk még a bevezetőben írt Pelé szavakra? Ő az Úrral példálózott, a sztori pedig körbeért, hiszen Vanderlei de Lima soha vissza nem térő lehetőséget kapott, hogy utolsó fáklyás futóként a riói olimpia nyitóünnepségén életet és jelet adhasson kezében a tűzzel!

Ha egy aranyéremmel nem is, azért komoly erkölcsi kárpótlással vélhetően szolgál ez az eset – a Vanderlei arcán látható mosoly mindenképp erről árulkodik!