Palotai Gábor – Új szezon új paripán

0

Alázat, kitartás, céltudatosság. Ezek csupán néhány azon fontos tulajdonságok közül, melyek sikeressé tesznek egy sportolót. Azonban a siker megszerzése után sem szabad hátra dőlni. Sőt! A legnehezebb feladat éppen ekkor érkezik el. De mi is az valójában? Hogyan lehet megküzdeni vele? Ezen kérdést feszegettük Palotai Gáborral, valamint az idei terveiről is szó esett. 

Mi is az a Downhill? Hogyan él a szemedben az a sportág?

A Downhill az egy olyan ága az extrém kerékpársportoknak, ahol nincs mellébeszélés, csakis a tiszta teljesítmény, és technika. Technikai sportnak mondják, hiszen részben az is, abból kifolyólag, hogy a biciklik bonyolult csillapítás, és mozgásrendszerekkel rendelkeznek tehát, minden pici beállítás különbség akár másodperces nagyságrendű javulást mutathat az órán, viszont ehhez kell egy olyan pilóta is, aki kitudja hozni a gépből a maximumot. Nagyon komplex az erre való felkészülés, hiszen ha valaki például a motocrossban jártas, hasonló, sőt ugyanazon edzéstípust követel meg tőlünk, csupán annyiban különbözik a kettő egymástól, hogy nekünk háromtól öt percig terjedő pályákon kell helyt állnunk nyélgázon, nekik pedig körülbelül 30 percet kell motorozniuk. Szóval elvárt mind az állóképesség, mind pedig a robbanékonyság is. A pályák pedig attól függően, hogy milyen helyi adottságokkal rendelkezik a park, vagy versenyhelyszín, tartogat meglepetéseket, gyökér,- sziklakertek, hatalmas ugratók formájában.

Téged mi fogott meg benne? Mi az az erő, ami minden nap pályára visz?

Számomra egy olyasfajta pluszt jelent a DH, ahol kibontakozhatok, és minden merészségemet, bátorságomat összeszedve, legyőzve magamat, mindig jobb, és jobb teljesítményt érhetek el. Ha valami nem megy, újrapróbálom, ha nem sikerült, addig próbálkozom, amíg tökéletesre nem tudom javítani azt. Ez persze nehéz egy versenyen, mert ott sok mindent azonnal kell, rögtönözve megoldani, és időből sincs elég, de amikor edzünk, akkor ez a jellemző. Továbbá, aki a sportban ilyen, hatalmas előnnyel indul az élet más területein is, hiszen megtanulja, hogy ha valami nem megy, és hibázunk, ne kudarcként éljük meg, hanem tapasztalatnak, amiből építkezhetünk afelé, hogy lebontsuk a saját korlátainkat, türelemmel, odafigyeléssel, és bátorsággal! Számomra ezt jelenti az, hogy ha azt csinálhatom, amit szeretek, DH-zhatok!

Mi volt az elmúlt időszak legszebb pillanata?

A múlt szezonban Országos Bajnok lettem, amit egészen addig nem fogtam fel, amíg fel nem álltam a dobogó legtetejére, és kézhez nem kaptam a kupát, de még utána is érdekes mód, azon járt az agyam, hogy mi lesz jövőre, vajon tudok-e hasonló formát hozni… A legjobb érzés visszanézni a videókat, képi anyagokat arról, hogy miként szurkoltak a pálya alján álló nézők, szurkolók, barátok, majd mikor átléptem a célvonalat, egy pillanatra csend lett,  hogy mégis mi történt, majd amikor a speaker hangosan tudatta velük, hogy megnyertem, hatalmas üvöltözés közepette áll a videó készítője a tömegben… hatalmas érzés, és ezúton köszönöm mindenkinek, aki köztük volt. Az idei szezont nagyon megszeretném nyomni, és ehhez hozzátudtok járulni TI is!
2017-ből kiemelném még, a 2018-ban nem sokára újra közeledő Árkád Dh-t (febr 24.), ahol legjobb magyarként szerepeltem, ugyancsak népes közönség előtt! Számomra, az jelent nagyon sokat, ha van kiért csinálnom, és ha nem csak én élvezem, hanem rajtam kívül több száz, akár itt több ezer ember is. Felbecsülhetetlen…

Milyen célok vannak most előtted?

Idén szeretnék minden figyelmet a biciklizésre fordítani, és a versenyzésre. Új szezon, új paripán. A mostani Trek Session Carbon a kedvenc vázam, és 2013-ban már volt is egy, csak a kerékméret változott, így újat kellett venni a trendnek megfelelően. Nagyon szép élmények fűznek a márkához, és a forgalmazóval kapcsolatos jó viszony pedig csak dob a márkához való hozzáállásomon, úgyhogy idén odafogunk csapni a lovak közé és gyorsulni akarok ebben a nyeregben! Sajnos az Árkádban ez nagy lenne, így egy konkurens márkával fogok indulni, de a színe szerencsére ugyanaz, piros, és tudjuk a piros gyorsabb! (haha)
Az, hogy pontosan milyen versenyeken fogok részt venni az a hetekben fog kiderülni, viszont szeretnék egy kupasorozatot végigcsinálni, például az Európait, és ahol lehet képviselni Magyarország biciklistársadalmát, minél szélesebb rétegben!

Végül pedig néhány szót mesélj nekünk kérlek, hogy milyen érzés volt átvenni az év kerékpárosa díjat?

Én nagyon örültem annak, hogy engem jelöltek az év kerékpárosának a szakágamban, viszont ez egy felelősség is a részemről, mivel nem mindegy ki, hogyan használja fel a háta mögött lévő eredményeket. Egy biztos, alázatosnak kell maradni a sportban, és az élet többi részén is, hiszen minél több van az ember háta mögött, annál inkább tudja értékelni azt a rögös utat, amin eljutott odáig. Ennek fényében, nagyon megbecsülöm, hogy megkaptam ezt a díjat, és törekszem arra, hogy a jövőben jobbnál jobb eredményeket hozhassak haza. Ehhez szükségem van támogatásra is, viszont ha már sok embert eltudok érni, és boldoggá tenni, számomra az már fél siker!