Palotai Gábor a legjobb magyar a Downmall-on!

1
Fotó: Pálfi Balázs

Két századdal gyorsabb szeretett volna lenni, de így is a legjobb magyarként végzett Palotai Gábor az elmúlt héten, a budapesti Árkád plázában rendezett downhill bajnokságon. Közvetlenül a verseny után faggattuk őt:

Hogy tetszett a rögtönzött pálya, a vonalvezetés?

Jóval „tömörebb”, nehezebb volt, mint a tavalyi… Igazából ritmustalannak mondanám. Nem voltak kalkulálható féktávok, viszont rengeteg lépcső és még több szűk kanyar nehezítette a dolgunkat. Ezek voltak a lényeges különbségek az előző évhez képest, a legutóbb technikásabb kihívást találtak ki nekünk – az nekem jobban feküdt. A szűk pályák sajátossága, hogy nehéz kigyorsítani, elég egy apró hiba a komolyabb időveszteséghez, amit aztán már nem lehet visszahozni.

Milyen volt a mezőny?

Sajnos idén kevesebb magyar versenyző tette tiszteletét, előző évben tizen indultunk itthonról, most öt volt ugyanez a szám. Viszont én így is nagyon élveztem, ismerősökkel találkoztam, hatalmas tömeg előtt tudtam bicajozni, remek móka volt!

Hogy kerültél be a csapatba, ahol szerepelsz, és hogyan jutottál el erre a versenyre?

A versenyre mindkét évben meghívtak, ami nagyon megtisztelő számomra. A szakági elnökséget keresték meg a szervezők, rajtuk keresztül vagyok most itt. Ez a mostani gárda a harmadik csapatom, mindegyik tulajdonképpen baráti társaságokból tevődött össze. Én gyakran váltottam, lévén szerettem volna új technikákat, módszereket, embereket megismerni.

Fotó: Pálfi Balázs

Mikor kezdted a versenyzést?

 

2009-ben kezdtem, akkor még nem a mostani nívón, de az azóta eltelt időben nagyon sokat fejlődtem, rengeteg futamon vettem részt, sokat dolgoztam magamon. Ezalatt a saját infrastruktúrám is kialakult, amivel egyszerűsödött a részvétel és a technikai háttér, így sokfelé eljutok, külföldi versenyekre is. Ugyan még vannak hiányosságok, de azon vagyok, hogy minél jobban megálljam a helyem. Magyarországon a támogatói háttér toborzása a kerékpársportban sem egyszerű, de küzdünk, és szeretnénk, hogy fejlődjön az egész sportág.

Milyen eredményekkel versenyzel külföldön?

Világbajnokságokon a nyolcvanadik hely környékén szoktam szerepelni, míg EB-n az erős középmezőny a jellemző.

Mennyire lehetséges itthon felkészülni egy nemzetközi megmérettetésre?

Itthon nehézkes dolog ez, mert kellő környezeti adottságok híján vagyunk. Gyakran utazunk egy nap akár 250 km-t is, hogy a megfelelő helyszínt elérjük. Ilyenkor néhány riderrel összeverődünk, és a környező országokat vesszük célba, az ausztriai, szlovákiai, de a szlovéniai látogatások sem ritkák, ha edzésről van szó. Az ottani rengeteg sípark nyáron bicajos komplexumként üzemel, míg nálunk az egész országban csak két pálya van erre, azok viszont túl rövidek nekünk. Külhonban mások a feltételek, és a lehetőségek is – előnyünkre.

Mi az egyénre lebontott célod? Hogyan erősítenéd a sportág jelenlétét a hazai néptudatban?

A folyamatos fejlődés! A honfitársakkal való versenyzés, folyamatosan „húzni”, motiválni egymást, ezáltal kristálytisztán megélni azt, hogy hol is tartunk, vagy melyik lépcsőn járok épp. A sportunk népszerűsítéséhez jóval több verseny kellene, ahol közelebb hozhatnánk az embereket a downhill szépségeihez, és esetlegesen kedvet csinálnánk a fiataloknak, hogy a nyeregbe pattanva ők is érezni vágyják az Adrenalint!

Fotó: Pálfi Balázs