Overdose

0

A múlt héten elpusztult, tegnap pedig már el is hamvasztották az egykori csodalovat, Overdose-t. Emlékezzünk meg erről a kiváló paripáról, s idézzük föl legnagyobb sikereit!

Vannak és voltak a lovassportnak meghatározó zsokéi hazánkban éppúgy, mint a nagyvilágban, ám ha csak egy nevet lehetne mondani, az nagy valószínűséggel Overdose lenne.

Csodalovunk 2005 áprilisában született. Első hivatalos versenyén 2007 júniusában indult el – s nyert 18 hosszal. Abban az évben négyszer állt még rajthoz, az eredmény pedig hasonló volt: újabb fölényes győzelmek. A nagy diadalok mellett verseny- és pályarekordokat is döntött, a kétévesek között pedig ranglistavezető volt.

A következő esztendő is az övé volt. Három kisebb verseny-győzelem után jött az addigi legkeményebb próbatétele, a hamburgi Lotto Trophy: a Group III-as versenyen komoly fölénnyel, 11 és fél testhosszal győzött. Az igazi áttörést az augusztusban, Baden-Badenben bő 2 testhosszal megnyert Group II-es Goldene Peitsche hozta el, ekkor figyelt fel rá ugyanis az egész világ.

A nagy drámája 2008 októberében a Group I-ben (vagyis a csúcskategóriában) megrendezett párizsi Prix L’Abbeye futama volt, ahol műszaki hiba miatt beragadt az egyik kapu, így a már elindított futamot visszalőtték. Néhány zsoké – köztük Overdose-é is – mindezt nem észlelte, s teljes erőbedobással futották végig a távot (a magyar ló nem mellesleg pályarekorddal) – hiába. Ráadásul teljesítménye annyit kivett belőle, hogy a három óra múltán újra indított futamon már el sem indult, így nem csak a bravúros eredménye lett oda, de még helyezést sem ért el.

A csodalóként emlegetett pej mén 2008 körül a világranglista harmadik helyén is állt, viszont szinte állandó téma volt vele kapcsolatban, hogy sosem tudta igazán kifutni a legjobbját egy savós patairha-gyulladás miatt. Pedig ekkortájt gazdája, Mikóczy Zoltán grandiózus terveket szövögetett: Ascotba, Párizsba és Hong Kongba is vitték volna a 1,5 milliárd forintra is taksált paripát.

2009-ben mindössze egyszer, Budapesten állt rajthoz, s hiába nyert meg hihetetlen fölénnyel, sejteni lehetett, hogy a zeniten túl van. 2010 első felében sérülés miatt nem indult el több neves versenyen sem. Nyáron nyert ugyan két kisebb futamot, majd jött a baden-badeni futam, ahol végig idegesen, rossz rajttal, a végére kifulladva csak a hetedik helyen ért célba – odalett tehát a veretlenségi mítosz.

Utolsó aktív éve, a 2011-es nem sikerült rosszul: pályacsúccsal nyert Hoppegartenben, majd jött egy hetedik hely a Haydock Parkból, ezután a legpatinásabbnak tartott Ascottban negyedikként végzett 1000 méteren. Overdose 2011. november 13-án, Rómában versenyzett utoljára, s stílszerűen győzött is. Visszavonulása után Németországba került, ahol fedezőménként (vagyis tenyésztésre) használták.

A ló halálát a hírek szerint kólika (vagyis hasi fájdalom eredetű tünetegyüttes) okozta. Napokig találgatták, hogy kerül haza a tetem, végül Hollandiában elhamvasztották, maradványaiból vélhetően Magyarországra is kerül majd.

Azt korábban még gazdája is elismerte, hogy lova kiváló eredményei ellenére sem múlta felül a legendás Kincsemet, de mint elmondta, a képzeletbeli dobogóra odafér, ami nagy szó, ráadásul Overdose tényleg az egész nemzetet képes volt megmozgatni.

források:index-cikkek,wikipédia,pannoniaoverdose.hu