Nikolas Szabó – Forma-1 szakszerűen

0

A hétvégén tovább dübörög a Száguldó Cirkusz, melynek következő állomása az Európai Nagydíjnak otthont adó Baku. A Lewis Hamilton vs. Sebastian Vettel csatáról szóló 2017-es szezon újabb izgalmas versenyhétvégéhez érkezett, hiszen tavaly a Ferrari négyszeres világbajnokának feküdt ez a pálya. Na de mi várható idén?

Szabó Nikolasszal beszélgettünk és elemezgettük a Kanadai Nagydíjat, majd jósolgattunk az Európai Nagydíjról.

Először is visszaemlékezve, hogy tetszett neked a Kanadai Nagydíj?

Kimondottan élveztem. Szerintem egy nagyon eseménydús és izgalmas futamot láthattunk. Idén sokkal érdekesebbek és „megmaradóbbak” a nagydíjak – kivéve párat- ami jót tesz a széria hírnevének. Persze ez főleg a Hamilton – Vettel párharcnak köszönhető.

Ki volt számodra a nap versenyzője?

Daniel Ricciardo-t tudnám említeni. Nem hibázott és egy lassabb Red Bull-al is ott tudott maradni a dobogón. Szóval nálam mindenképpen kiemelkedett a mezőnyből.

A csapatutasítás megosztja a nézőket. Valaki az monda, hogy a pontok érdekében elengedhetetlenek, valaki pedig betiltaná, hiszen gátolja a versenyzés szépségét. Te, mint bennfentes hogy vélekedsz a dologról?

Soha nem szerettem a csapatutasításokat. Én annak a mondója vagyok, hogy a pilóták döntsék el egymás között, hogy ki érdemli meg jobban az adott pozíciót. Erről szól az igazi autóversenyzés, nem pedig arról, hogy a csapat, hogy dönt. Persze vannak olyan helyzetek, amikor nem rossz döntés ennek az alkalmazása, de ha választanom kellene én nem alkalmaznám.

A futam főszereplőinek egyikei a két Force India pilóta, Sergio Perez és Esteban Ocon volt. Hogy látod, kinek volt igaza?

Nem tudom, igazándiból én meg néztem volna, hogy Esteban utol tudná-e érni Danielt, és ha igen megtudta volna-e előzni. De sajnos erre már soha nem kaphatjuk meg a választ.

A következő megálló Baku, az Európai Nagydíj. Szerinted Hamilton vagy Vettel hétvégéje lesz –e?

Ez egy eléggé nehéz kérdés, főleg ebben az évben. Nagyon komplikált megjósolni, hogy ki kerül majd ki boldogabban a futamból, hiszen a két pilóta méltó ellenfele egymásnak. A tavalyi teljesítményt alapul véve, talán azt tudom mondani, hogy Sebastian. Az elmúlt évi versenyen, az ideinél jóval gyengébb autóval ott tudott lenni a második pozícióban, míg Lewis ötödikként láthatta meg a kockás zászlót. Most sokkal erősebb a Ferrari, szóval mindent összevetve Vettelre tenném a voksomat.