Neymarnak sikerült, ami a nagy elődöknek nem!

0

A Rio de Janeiró-i olimpia labdarúgótornájának döntőjében két nagyhatalom válogatottja csapott össze egymással. Szinte hihetetlen, de eddig egyik ország válogatottja sem nyert még aranyérmet a nyári játékok történetében.

 

Hasonló utat járt be mindkét együttes az olimpia ideje alatt. A brazilok és a németek is kicsit nehezen indultak be a tornán, aztán egyre jobb teljesítményt nyújtottak, végül pedig a döntőben találták magukat. Bár az olimpiai labdarúgás sokkal kevésbé van fókuszban, mint az egyéb válogatott futballesemények, azért egy brazil-német finálé már nagy érdeklődést vált ki. Teltház várta a labdarúgókat a stadionban, és szinte mindenki örült az arénában, amikor Neymar zseniális szabadrúgásgóllal megszerezte a hazaiaknak a vezetést. A második félidőben a németek egyenlítettek és a szoros találkozó végül tizenegyespárbajban dőlt el. Az európai csapatban csak Petersen hibázott, míg a braziloknál senki. A győztes tizenegyest „természetesen” Neymar értékesítette, így bármennyire is meglepő lehet, Brazília első labdarúgóaranyát szerezte meg az olimpiák történetében.

 

avizii

 

A futball mellett több csapatsportágban is döntőt rendeztek az olimpia utolsó előtti napján. A férfi vízilabdázóknál a nagy esély Szerbia Horvátországgal döntőzött és viszonylag sima mérkőzésen le is győzte ellenfelét. Déli szomszédaink a csoportkörben még nem pörögtek annyira, de a kieséses szakaszban már nagyon magabiztosan játszottak, így utólag azt lehet mondani, hogy könnyedén nyerték meg sportáguk újabb olimpiai aranyát.

A női kosarasoknál még inkább egyértelmű volt a döntő és az egész verseny kimenetele. Az amerikai válogatott nem sok esélyt adott riválisainak és sorozatban hatodik olimpiai bajnoki címét is megszerezte.

 

akossss

 

A női kézilabdások is befejezték szereplésüket Rióban. A döntőben Oroszország Franciaországgal találkozott és szoros mérkőzésen meg is verte valamivel esélytelenebb riválisát. A nagyobb meglepetések inkább még az elődöntőben voltak, amikor is az oroszok az olimpiai címvédő Norvégiát, míg a franciák a világbajnoki ezüstérmes Hollandiát búcsúztatták.

A röplabdázó hölgyeknél is érmeket osztottak szombaton. A legfényesebbet Kína szerezte, mivel a döntőben legyőzte Szerbia válogatottját.

Két váltószámmal az atlétikai stadion is búcsút intett Riónak (a maratoni futás még hátravan, de annak csak a befutója van pályán). Mind a két nem 4×400 méteres számát az Egyesült Államok váltója nyerte, akik összesen 31 érmet szerezve, amúgy is kiemelkedtek az atlétika mezőnyében.

A műugrásban pedig kínai dominancia volt az olimpián, miután az ázsiai ország a megszerezhető nyolc aranyéremből hetet is be tudott gyűjteni.