Német győzelem a rövidített Red Bull Air Race-n!

0

Ha „a balsors, akit régen tép” vasmárkából időnként fel is lélegezhetünk, a rossz időjárás már lassacskán hagyománnyá válik a Budapest és közeli, nemzetközi technikai sportrendezvények kapcsán.

Red Bull Air Race magyar fővárosba visszatérő futamát sem kerülte el a szerencsétlenség, a tulajdonképp három teljes napra tervezett programból kis túlzással kétszer fél lett – ám azt ennyi idő alatt is tökéletesen érthetően kirajzolódott, miért is rajonganak nagy tömegek a műrepülés legmagasabb iskolájáért, szerte a világon. A pénteki szabadedzéseken még csak az utánpótlás szakág, a challenger class edzéseit kellett törölni az erős szélre hivatkozva, de a szombati napra megérkezett az a nedves légtömeg, amely teljesen ellehetetlenítette a folytatást.

 

brep

 

A vasárnap sem indult sokkal biztatóbban, már-már felsejlett az a baljós eshetőség is, hogy a teljes hétvége további programja törlésre kerül. Ez aztán „hála az égieknek”, és a remek szervezőmunkának köszönhetően elmaradt, és ma délután, ha megkésve is, de megkezdődhetett a végletekig csúsztatott program. A magyar futamon megszokott lánchíd alatti rajt a rajongók legnagyobb bánatára elmaradt, több okból sem mert kockáztatni a versenybíróság – az időnként megélénkülő szél és a Duna lassan tetőző vízállása sem segítették őket. A szombati program törlése után, kvalifikáció hiányában a világbajnokság aktuális pontállása alapján kezdték meg a pilóták a páros csatákat, amelyben a legjobb nyolc kialakulása után egy kisebb szünet beiktatásával folytatódott. A romló körülmények és az egyre jobban zuhogó eső, a köd miatt a rendezők rövidítettek a számon, és a legjobbak már nem kettesével, hanem egymás időeredményeivel csatáztak, így alakult ki a végső sorrend. Ahol mondhatjuk, semmi meglepő nem történt, hiszen a bajnokság éllovasa, a német Matthias Dolderer egy rendkívül precíz körrel, és a nap legjobb idejével győzni tudott.

 

bdolderer

 

Folytatás augusztusban, az angliai Ascot-ban, remélhetőleg kegyesebb időjárással, teljes versennyel!