A nap szomorú híre – lezuhant egy focicsapatot szállító repülő…

0

A sport sajnos nem mindig csak a pályán bemutatott küzdelemről szól… Hosszú csata, küzdelem lesz elengedni azokat az elhunyt játékosokat, embereket, akik tegnap jártak szerencsétlenül.

A brazil első osztályban szereplő Chapecoense labdarúgócsapata is azon a repülőgépen utazott, amely hétfőn késő este lezuhant a kolumbiai Medellín városa közelében. Magyar idő szerint kedd délelőtt a helyi rendőrség hivatalos közleményben is megerősítette, hogy bár a szerencsétlenséget öten túlélték, sajnálatos módon 76-an odavesztek.

A hivatalos információk három focista (Alan Ruschel, Marcos Danilo, Jakson Follmann), egy légi utaskísérő és egy újságíró vészelte át a katasztrófát. Csak később érkezett a szomorú hír, hogy az ötödik túlélő, a csapat egyik legjobbja, Danilo is belehalt súlyos sérüléseibe.

Reggel tovább folytatódott az a mentőakció, amelynek során a keresőosztagok egyelőre meg nem erősített hírek szerint a csapat egyik hátvédjét, Zampier Netót is élve találták meg.

A repülőgépen helyet foglaló 72 utas közül 48-an tartoztak a Chapecoense csapatához, 21-en újságírók voltak, hárman pedig a klub vendégei. A gárda 22 labdarúgóval indult útnak, és az információk alapján az elhunytak között van a 35 éves csapatkapitány, Cléber Santana, akit az európai közönség is jól ismerhetett, hiszen korábban az Atlético Madridban is futballozott.

Az utolsó útjára Bolíviából felszálló repülőgép balesetének körülményei egyelőre tisztázatlanok. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a katasztrófa egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen következett be. Ami biztos, hogy nem sokkal a tragédia előtt a pilóták elektromos meghibásodást jelentettek az irányítótoronynak. A gép megkapta az elsőbbségi leszállási engedélyt, de a kapcsolat hamarosan megszakadt, és a tragédia bekövetkezett. A mentést szinte ellehetetlenítette a sötétség és a rendkívül rossz időjárás is, ugyanakkor a sajtóbeszámolók szerint a robbanás és a tűz elmaradása a pilóta lélekjelenlétének köszönhető, aki még az elkerülhetetlen becsapódás előtt kiürítette az üzemanyagtartályt.

A csapatra magyar idő szerint csütörtök hajnalban a tekintélyes dél-amerikai labdarúgókupa, a Copa Sudamericana fináléjának első mérkőzése várt volna az Atlético Nacional ellen. A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség jelezte, hogy minden eseménye elhalasztásra kerül. Félelmetes belegondolni, hogy egyes értesülések szerint nemrégiben az argentin labdarúgó-válogatott is használta a hétfőn szerencsétlenül járt gépet, ezzel utaztak az ősi rivális, Brazília elleni selejtezőre novemberben.