Nagy dobás előtt a Kispest

0

Nagy lehetőség kapujában áll a Kispest Női Kézilabda Klub. A dél-pestiek a hétvégén a Szegeddel vívnak nagy mérkőzést, és két fordulóval a vége előtt a tabellát egyetlen ponttal vezeti az Eszterházy KFSC (40 pont), míg a kispestiek a második helyen állnak a harmadik Kisvárdával azonos pontszámmal (39-39), A mérkőzés tétje nem csak az aranyérem megszerzése, hanem az élvonalbeli tagság kivívása is. A mérkőzés kapcsán a klub vezetőit, Béki Nagy Bertalan elnököt, Duráczky Márton ügyvezetőt és Sarkadi Bálint technikai vezetőt kérdeztük, akik szívesen álltak rendelkezésünkre.

Már Puskás Ferenc felesége is a Kispestben kézilabdázott, de az a csapat megszűnt a BHSE-vel való fúzió után. Miért beszélhetünk mégis ma kispesti női kézilabdáról, hogyan jutottatok ideáig?

Sarkadi Bálint: A Kispesti Női Kézilabda Klub nagyon régóta működik. 2008 nyarán az NB1/B és NB2 között ingázó nullapontos, kevés nézővel és kék mezben játszó csapat alakult át „top” NB1/B-s egyesületté. Már az első évben fölényesen megnyertük az NB2 északi csoportját. A következő három évben a negyedik helyen végzett a csapatunk, majd a nagy áttörés a 2013/2014-es évad hozta meg, amikor is bronzérmesek lettünk. Tavaly Béki Nagy Bertalan átvette a klub irányítását, hogy biztosítsa a megingott anyagi helyzetünket, az csak a hab a tortán, hogy idén történelmet írhat a csapatunk, hiszen egy karnyújtásnyira van tőlünk az ezüstérem, és ha mázlink van akár az aranyérem is meglehet.

Milyen a kapcsolat a futball csapat és a kézilabda csapat között? A szurkolók hogyan viszonyulnak hozzátok?

Sarkadi Bálint: A Budapest Honvédhoz tavaly télen kerültünk közelebb, azóta mindenben segítenek nekünk. Kiváló a kapcsolatunk a játékosokkal is, elértük azt a szintet, hogy már nem kell őket hívni, hanem ő maguk jelentkeznek kezdődobásra. Idén Marco Rossi mellett több játékos is járt tavasszal nálunk. Tőlünk Győri Ágnest hívták meg a Kispest-Vasas bajnoki mérkőzés kezdőrúgására. Nyárra több közös programon fogunk együttműködni a Honvéddal. A szurkolóknak mindig nagyon örülünk, és azzal tisztában vagyunk, hogy a labdarúgó mérkőzések előnyt élveznek. Ezzel semmi gond nincsen, jómagam is, ha üti, a két csapat bajnoki mérkőzése egymást percenként frissítem az online közvetítéseket. Hazai mérkőzéseken 200 néző körül mozog a nézőszámunk, de egy-két rangadóra 300-350-an is ki szoktak jönni. Mindent megteszünk, hogy a szurkolóink kedvébe járjunk. Nálunk nincs névre szóló jegy és az 500 Ft-os jegy mellé egy kupont kapnak a szurkolóink, amit a csarnok büféjében beválthatnak egy sörre vagy üdítőre. Én úgy gondolom, hogy jó viszonyunk van a szurkolóinkkal, de elfogadjuk és tiszteletben tartjuk azt is, ha valaki nem vevő a kézilabdára. Amire viszont nagyon büszkék vagyunk, hogy már van egy 10-15 fős mag, akiket kifejezetten kézilabda szurkolónak mondhatunk és idegenben sem hagynak minket egyedül.

Hétvégén a Szegeddel játszotok. Az már biztos, hogy dobogón végeztek, de akár az élvonalba jutás sem tűnik lehetetlennek. Adottak ehhez a feltételek? Vállalnátok az indulást?

Béki Nagy Bertalan: A létesítményi hátterünk sajnos foghíjas, ebben látjuk az egyik legnagyobb kihívást. Az önmagában nagy feladat, hogy a felnőtt csapatunk két teremben, a junior három teremben, a serdülő kettőben tud megfelelő számú foglalkozást tartani, de ha ehhez még hozzátesszük, hogy az NBI-es mérkőzés rendezésnek külön komoly feltételei vannak, nos, nem látszik egyszerűnek. – Szépszámú utánpótlás korú gyermekünk jó alapot ad arra, hogy vállaljuk a nagyobb feladatokat, de nem titok, hogy más budapesti NBI/b-s klubbal közösen gondoljuk az NBI-es ifjúsági bajnokságban és az Országos Serdülő Bajnokságban szereplő korosztályok megerősítését. – A felnőtt csapat szerkezetében minimális változást tervezünk, akármelyik osztályban is szereplünk majd. Továbbra is azt szeretnénk, ha kiváló magyar játékosokat foglalkoztathatnánk a 22-27 éves korosztályból, akik komolyan gondolják a kézilabdázást. HA NBI akkor biztosan hatalmas kihívás lesz még a bent maradás is, de azért vagyunk sportolók, hogy folyamatosan feszegessük a határainkat.

Bírni fogjátok gazdaságilag is az élvonal jelentette kihívásokat?

Béki Nagy Bertalan: Az Elios Innovatív Zrt vezetése többször megerősítette, hogy hajlandó egy olyan támogatói kört összeállítani, amely képes, sőt nem csak képes, de a legnagyobb örömmel állna egy NBI.es klub mögött. Jelentős tárgyalások folytak már le az elmúlt időszakban, és nagyon bíztató eredményeket sikerült elérni.

Jelenleg Soroksáron játsszátok a mérkőzéseiteket. Van esély rövid időn belül arra, akár a Bozsik Stadion felújítása kapcsán, hogy Kispesten rendezhesse hazai mérkőzéseit a csapat?

Béki Nagy Bertalan: Kispest Önkormányzatának jelenlegi álláspontja, hogy bármennyire is szeretné, nem tud vállalni egy sportcsarnok építéséhez szükséges forrás kigazdálkodását, így teljesen biztos, hogy Kispesten nem lesz ilyen lehetőség. A Bozsik felújításánál próbáltuk nagyon sok fórumon jelezni, hogy nagyon jó lenne, egy ilyen kiegészítés, hiszen költséghatékonyan megvalósítható lenne, de sajnos minden kísérletünk zátonyra futott. Összegezve, Kispesten a következő években biztosan nem lesz ilyen rendezvényre alkalmas hely. Marad a nomád élet.

Mit jelentene szerinted a magyar kézilabdának, ha a Kispest feljutna, és akár meg is ragadna az első osztályban? Például egy Ferencváros-Kispest derbi sokat lendíthet a sportág fővárosi népszerűségén.

Duráczky Márton: Kispest szurkolóként természetesen libabőrös lesz az ember, ha belegondol abba, hogy az ősi rivális otthonában képviselhesse a csapatot. Ehhez pár éve a kupában már volt szerencsénk, az felejthetetlen élmény volt. Tudjuk, hogy Magyarország egyik legjobb labdarúgó tábora mögöttünk áll és sokszor jönnek biztatni a lányokat, de azzal is tisztában vagyunk, hogy a foci a fontosabb. Az biztos, hogy lenne pár alkalom, kiemelve a Fradi meccseket, amikor a nézők csak ámulnának, hogy a dobok püffölése nélkül is milyen hangulatot lehet varázsolni a csarnokba.

(Fotó: www.kispestnkk.hu)