Mosoly Váltó az Ultrabalatonon – 2. rész

0

Az interjú második részében a futás szervezési és a logisztikai hátteréről, valamint az adományozókról tudhatunk meg részleteket Adorján Katalintól, a Mosoly Alapítvány vezetőjétől.

 

 

– Milyen szervezői háttér kell a program sikeres lebonyolításához?

 

– Rengeteg mindenre kiterjedt a munkánk, hiszen a két napon összesen 47 szakasz volt: koordinálni kellett a gyerekeket, a kísérőiket, közben kapcsolatot kellett tartani a támogatókkal, orvosolni az ad hoc jellegű problémákat, s mindezt úgy, hogy ne legyen se káosz, se csúszás és a futóknak ne legyenek kellemetlen élményeik.

 

– Hogy sikerült mindez?

 

– Voltak mélypontok, de alapvetően jól. Nehéz ennyi mindenre figyelni, ráadásul vannak olyan külső körülmények, amikre nem is lehetünk befolyással. Az Ultrabalaton ugye este sem áll meg, a gyerekeket viszont muszáj volt ágyba dugni – ezt szem előtt tartva akadt olyan szakasz, ami úgy indult el, hogy a váltása még nem ért oda.

 

– Mi a siker kulcsa?

 

– Egyrészt a cél – örömet okozni és maradandó élményekkel gazdagítani a gyerekeket – érdekében mindenki mindent beleadott, ami sokat segített. Az elszántságon kívül sokat számít még az erős kapcsolatrendszer és a türelem is, szerencsére ezekben is évről évre fejlődünk.

mosoly1

 

– Hányadik Mosoly Váltó volt a mostani?

 

– Az idei volt a nyolcadik, vagyis csak a legelső Ultrabalatonon nem képviseltettük magunkat.

 

– Hogyan indult ez a kezdeményezés?

 

– Először – de annak már körülbelül tíz éve – a Bécs-Budapest Szupermaratonon indultunk el, de ott csak öten felnőttek, váltóban. Nagy élmény volt, úgy gondoltuk, be lehetne ebbe vonni a gyerekeket is. Napjainkban már – ha szabad így fogalmazni – trendi a futás, rengeteg verseny van országszerte és sok az olyan alapítvány is, amelyik valamilyen nemes célt képviselve vagy azért gyűjtve indul el ezeken. Nyolc éve, amikor mi belevágtunk, még unikálisnak számított itthon a futás és az adománygyűjtés összekapcsolása, továbbá akkoriban érdeklődés híján program sem volt ennyi.

 

– Elégedettek vagytok a bevétellel?

 

– Alapvetően igen. Számításaink szerint össze fog jönni a 10 millió forint, amivel fontos célkitűzésünket teljesítettük. Tavaly is hasonló volt a végösszeg, viszont akkor az a teljes bevétel egynegyedét jelentette, idén valószínűleg az ötödét fogja. Kezdetben persze jóval csekélyebb volt a bevételünk innen.

 

– Kik szponzorálják a Mosoly Váltót?

 

– Szerencsére sokan és sokfelől támogatják a kezdeményezésünket. A kép rendkívül vegyes, ugyanis magánemberek, kisvállalkozások és multik egyaránt jelen vannak. Hasonló a szórás az összegek vonatkozásában is, hiszen némelyik váltó pár tízezer forintot ajánl fel, de akad olyan is, aki több mint egymillióval támogatja a gyerekeket. Fontos kiemelni, hogy a szponzoráció túlnyúlik a pénzadományon is: az élelmezést leszámítva tulajdonképpen mindent, tehát az utazást és a szállást is meg tudtuk oldani külső segítséggel. Ez pedig túl azon, hogy komoly segítséget jelentett, még maradandó szép élményeket is adott a gyerekeknek, akik nagyon élvezték például a wellness szállóban töltött vendégéjszakát. Mondanom sem kell, ilyesmikre a hétköznapokban nincs lehetőségük.

 

– Hány fős csapatok futnak egy szakaszt?

 

– Változó. Volt olyan, ahol egy-két fő, de akadt olyan is, ahol közel ötvenen kísérték a gyerekünket.

 

– Mi miatt vannak ekkora különbségek?

 

– Leginkább az eltérő motivációk miatt. A nagyobb cégek sokszor összekötik az eseményt egy csapatépítővel vagy CSR tevékenységükkel, emiatt nagyon sokan jönnek el, s nem is mennek haza futás után, hanem ottmaradnak éjszakára, s olykor külön programokat is szerveznek a futás köré. Ugyanakkor van olyan támogatónk is, aki magánemberként gyűjt a munkahelyén vagy a lakókörnyezetében, s az így befolyt összeggel nevez egyedül a Mosoly Váltóra.

 

– Vannak visszatérő adományozók?

 

– Igen. Mindenkire hat valahogy ez a futás, nagy többségében pozitív visszajelzéseket kapunk. Tudni kell, hogy a Mosoly Váltó az a program, ahol támogatóink találkozhatnak a támogatottakkal, így személyesen élhetik át asegítségnyújtás komplex természetét, a szó szoros értelmében és szimbolikusan segítve, végigkísérve a gyógyulófélben lévő gyerekeket egy küzdelmekkel és izgalmakkal teli szakaszon. Mondanom sem kell, ezek mindkét fél számára érzelmes pillanatok. Idén viszonylag sok új arc és támogató volt, de akadtak olyanok is szép számmal, akik évek óta futnak velünk.

 

– Vannak a Mosoly Váltónak reklámarcai?

 

– Sokáig ódzkodtunk attól, hogy híres embereket vonjunk be a programba, ugyanis voltak olyan tapasztalatok, miszerint ez mindkét fél számára kényelmetlen helyzeteket szült. Idén viszont már akadtak ismertebb arcok is. A legbüszkébbek talán Száraz Dénesre vagyunk, ő már jóval a verseny előtt megismerkedett a gyerekekkel, minden megnyilatkozásából érződött, hogy komolyan támogatja a céljainkat. Hálásak vagyunk neki, mert futásán túl nyilatkozataival is jó hírét keltette programunknak.