Mosoly Váltó az Ultrabalatonon – 1. rész

0

Május utolsó hétvégéjén zajlott a kilencedik Ultrabalaton, amelynek már elengedhetetlen része a Mosoly Váltó is. Hitvallásukról, céljaikról és eredményeikről beszélgettünk Adorján Katalinnal, a Mosoly Alapítvány vezetőjével.

 

– Mit kell tudni a Mosoly Alapítványról?

 

– Alapítványunk 18 éve jött létre, a mottó a következő volt: „Valamit visszaadni”. Hiánypótló szolgáltatásunk kiegészíti és teljessé teszi a kórházi gyógyulás folyamatát a beteg gyerekek számára. A mi szerepünk, hogy az intézmény dolgozóival együttműködve a szakmai és a szervezési munkát, továbbá az anyagi terhek előteremtését átvállalva biztosítsunk minél jobb terápiás körülményeket a gyermekeknek. Szorosan együttműködünk az egészségügyi intézmények szakembereivel, így az orvosi kezelések és a lelki rehabilitáció együtt, egymást erősítve hatnak a tartós gyógyulás érdekében. Fontos, hogy mindez nem alternatívája, hanem kiegészítője az orvosi kezelésnek. Munkánkkal a családtagokat is igyekszünk megerősíteni, hogy minél jobban tudják támogatni a beteget.

 

– Milyen programokkal segít a Mosoly Alapítvány?

 

– Ingyenes mese- és művészetterápiás foglalkozásokkal, valamint úgynevezett élményprogramokkal. A gyerekek többsége komoly lelki traumákon megy keresztül, ezt segítünk nekik feldolgozható emlékké tenni. Azt tapasztaljuk, hogy egy olyan elfogadó közegben, amit mi is teremtünk nekik, nyitottabbá válnak. Könnyebben fogadják be és mutatják ki érzelmeiket. Segítjük őket abban, hogy felfedezzék és megéljék saját értékeiket, miközben támaszként ott vagyunk mellettünk, így lassan ők is elfogadják mind magukat, mind másokat. Megerősödik az önbizalmuk, ami nagyon fontos a lelki gyógyulás és a fejlődés hosszú útján, hiszen így lesznek képesek később sikeresen megbirkózni a nehezebb élethelyzetekkel is.

 

– Melyik a legjelentősebb élményprogramotok?

 

– Egyértelműen a Mosoly Váltó az Ultrabalaton futóversenyen. Itt az adománygyűjtés mellett a szemléletformálás és a közösségépítés is fontos célunk. A Váltó keretében a Mosoly programokban résztvevő gyerekek az Alapítvány támogatóival közösen, versenyen kívül, egymást segítve-biztatvafutják körbe a tavat. A Mosoly Futóklub keretein belül a gyerekek már hónapokkal előbb elkezdenek edzeni az eseményre.

 

– Mit jelent nekik mindez?

 

– Rengeteget, s szinte csak örömteli és jó értelemben emlékezetes dolgot. Némelyikük nagyon szorongó, aki nehezen oldódik fel társaságban, náluk abban is mérhető a siker, hogy itt felszabadultabbak és nyitottabbak, mint általában. Vannak a futók között olyanok, akiket szó szerint támogatni kell a váltópontig, nekik hihetetlen sikerélmény a táv abszolválása, hiszen az teljesítőképességük feszegetése is egyben. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a közös felkészülés összekovácsolja őket: nem csak magukért, hanem egymásért is küzdenek, bíztatják a másikat. Barátságok és szerelmek is szövődtek már itt, szóval élményben nincs hiány.

mosoly-1

 

– Hányan futottak?

 

– Két budapesti és egy debreceni futócsapatunk volt, összesen 21 gyerekkel. Mindegyiküknek volt szombati és vasárnapi szakasza is.

 

– Hány fős stáb kísérte-támogatta őket?

 

– 19-en voltunk, tehát majdnem annyian, mint a futók. Minden gyereket kísért két úgynevezett mosolyszülő és egy biciklis. Ezek a kísérők több szakaszt is megtettek egy nap. Mivel a Mosoly Váltó nem nevez magára a versenyre, hivatalosan nem része annak, nincs chip és az olyan kiegészítőkről, mint víz is nekünk kell gondoskodni. Idén először vittünk saját fotóst, készenlétben volt egy mentőtiszt is, s volt, aki a logisztikában segédkezett.

 

– Összességében mit lehet mondani, hogyan illeszkedik a Mosoly Váltó az Ultrabalaton programjába?

 

– Ugye nem vagyunk hivatalosan, rajtszámmal nevezett indulók, de a táv nagy részén együtt megyünk a versenyzőkkel. Ez nagy élmény a gyerekeknek, hiszen úgy érezhetik, részesei valami nagynak. Az Ultrabalatonnak azért is hálásak vagyunk, mert felhívják ránk a figyelmet, megjelenhettünk pénteken a versenyközpontban, ahol egy rövid Mosoly futást is szerveztek nekünk. Ezen kívül különböző ajándéktárgyak, például pólók jutnak a mieinknek is.

(folytatás következik)