Marathon

0

A szabadidős sportolás egyik legelterjedtebb formája a futás, a kocogás. Egyszerű, szinte semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel, és igen hatásos a test karbantartására.

A sportág egyik legismertebb, ám legnagyobb kitartást és igénybevételt jelentő versenyszáma a maratoni futás. Bár történelem órán tanultunk róla, mégsem árt felidézni, honnan is ered, és miért pont 42 km az a távolság, amit teljesíteni kell? Az általánosabban ismert verzió szerint Kr.e. 490-ben Marathonnál vereséget mértek a Perzsákra, és egy görög katona Athénig futott a győzelem hírével. Amikor odaért, a végkimerültség határán még annyit mondott, hogy „győztünk!”, majd meghalt. Ez azonban csak egy legenda, a valósághoz sokkal közelebb állhat Pheidippidész története, mely szintén ehhez a csatához kapcsolódik. A görög seregek megnyerték az ütközetet, Athén azonban teljesen védtelen volt, a Perzsa tengeri flotta pedig a város ellen indult. Pheidippidész ezért Spártába futott, hogy a katonaállam harcosaitól kérjen segítséget Athén védelmére. A spártaiak hajlandóak voltak segíteni, de csak az első holdtöltekor akartak csatába vonulni. A hírrel Pheidippidész visszafutott Marathonba. A spártaiak végül csak akkor érkeztek meg, amikor a csata már eldőlt – a görög katonák hősies küzdelemben védték meg Athént.

Ez tehát a történelmi háttér, amelyből a ma ismert maratoni futás ered. Érdekesség, hogy a két athéni olimpián, 1896-ban és 2004-ben a versenyszámot az eredeti, legendás útvonalon, Marathon és Athén között rendezték meg. Az olimpia után a bostoni maraton számít a legrangosabb viadalnak, több mint száz éves hagyománnyal rendelkező versenyről van szó, melyet az utóbbi években a terrorizmus árnyékolt be. A maraton futás világcsúcsát jelenleg a kenyai, Dennis Kuprito Kimetto tartja, aki 2 óra 2 perc és 57 másodperc alatt teljesítette a nem egészen negyvenhárom kilométeres távot 2014-ben. A legjobb női idő a brit, Paula Redcliffe nevéhez fűződik, 2 óra 15 perc 25 másodperces idővel.

Bár a mai maratoni futók jól felszerelten, hónapokig készülnek a versenyre, mégis hatalmas fizikai és persze szellemi kihívás teljesíteni a távolságot, amellyel az ókori hős harcos előtt tisztelegnek. Egy maratoni futáson teljesen mindegy, milyen idővel végez valaki, a célba érkezéskor mindenképpen elmondhatja: „győztünk!”