Magyarok az olimpia utolsó napjain!

0

A női kajaknégyes szerezte meg Magyarország utolsó érmét, abból is a legfényesebbet a Rio de Janeiró-i olimpián. Hazánk versenyzői összesen tizenötször állhattak fel a dobogóra, ezzel az éremtáblázat előkelő tizenkettedik helyén végeztünk.

Nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérem. Ez Magyarország éremkollekciója a XXXI. nyári olimpiai játékokon, melyen főleg úszóink, vívóink és kajakosaink teljesítettek kiemelkedően. A nyolcadik aranyérmet, utolsó riói érmünket is ezen sportágak egyikének versenyzői szerezték. A női kajaknégyes nagyon szép versenyzéssel védte meg olimpiai bajnoki címét 500 méteres távon. A csapat tagjai: Csipes Tamara (első aranyát szerezte), Fazekas-Zur Krisztina (immár kétszeres olimpiai bajnok), Szabó Gabriella (most már háromszoros aranyérmes) és Kozák Danuta, aki ötödik aranyával tulajdonképpen új kajakkirálynőnek tekinthető. Kozák a német legenda Birgit Fischer mellett a második női kajakos, aki három versenyszámban is győzni tudott olimpián, de ő az első a játékok történetében, akinek ez egy olimpián belül sikerült.

A kenusok között a Vasbányai, Mike páros negyedik helyezést ért el 1000 méteren, így valamelyest feledtetni tudták a középfutamban elért gyengébb eredményüket.

Vízilabda-válogatottjaink is az olimpia utolsó napjain fejezték be a tornát, a hölgyek ráadásul a bronzéremért csatázhattak. Női csapatunk mérkőzése végig nagyon szorosan és izgalmasan alakult, és a találkozó végén úgy tűnt, hogy végre sikerül érmet szerezni az ötkarikás játékokon a női vízilabda számára. A meccs végén két góllal is vezettünk már, de az oroszok nem roppantak meg és a dudaszó pillanatában szerzett góllal, ellenfelünk döntetlenre tudta menteni az mérkőzést. Az ötméteres párbajban pedig Kisteleki Hanna sajnos kihagyta lövését, míg egy orosz sem hibázott, így nem jött össze a bronzérem a lányoknak. Peking és London után ismét negyedik lett olimpián a női pólócsapat.

Férfi válogatottunk egy hellyel hátrébb, az ötödik helyen zárt Rióban. A helyosztón a görögöket múlta felül a Benedek Tibor csapata.

Ezen eredményeken kívül nem is született más pontszerzéses hely a riói olimpia záró hétvégéjén. Pars Krisztián kalapácsvető hetedik lett, birkózóink hamar kiestek versenyükben, az öttusázók nem jutottak a legjobb tízbe egyik nemnél sem, női triatlonosaink és Parti András hegyikerékpáros pedig a legjobb húszba sem tudott bekerülni. A gyaloglók és maratonisták még gyengébb eredménnyel zártak.

 

aemmm

 

Magyarország tehát 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel végzett. Ha az aranyak számát nézzük, elmondható, hogy a sportolók hozták az olimpiai átlagunkat, viszont az összes éremszámban elmaradt az ország az olimpiai átlagteljesítményétől.

 

Érmeseink:

– aranyérem: Szász Emese (párbajtőr); Hosszú Katinka (úszás, 100 m hát, 200 m vegyes, 400 m vegyes); Szilágyi Áron (kardvívás); Kozák Danuta (K-1 500 m); Szabó Gabriella,Kozák Danuta (K-2 500 m); Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina (K-4 500 m)

– ezüstérem: Cseh László (úszás, 100 m pillangó); Hosszú Katinka (úszás, 200 m hát); Imre Géza (párbajtőr)

– bronzérem: Márton Anita (atlétika, súlylökés); Kenderesi Tamás (úszás, 200 m pillangó); Kapás Boglárka (úszás, 800 m gyors); Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter (párbajtőr-csapat)