Magyar Everest Expedíció 2017 – egy jótékony felhívás!

0

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án útjára indul a Magyar Everest Expedíció 2017, amelynek célja nem más, mint a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli megmászása, elsőként a sportág hazai történetében.

Az eseményekről egy népszerű rádióállomás is rendszeresen beszámol majd, most azonban sokkal többet is tettek, hogy az expedícióval karöltve egy jó ügyben hívják fel a köz figyelmét. Abaházi Csaba, a csatorna egyik frontembere a hajléktalan emberek elviselhetetlen körülményei ellen, tüntetőleg állt bele a kezdeményezésbe.

A reggeli műsor sztárja egy éjszakát a szabadban töltve, mínusz 10 fokban a földön aludva tapasztalhatta meg, hogy a nehéz sorsú embertársaink napi túlélése sajnos igen kemény sportteljesítménynek is értelmezhető…

„Miután elmúltak az ünnepek, hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni egymásra, pedig a januári és februári fagyok ugyanúgy szedik az áldozataikat a hajléktalanok között. Néhány takaróval, meleg ruhával, bárki tud segíteni rajtuk. Én is adakozom, és erre buzdítom minden hallgatónkat!”- mondta Abaházi Csaba, aki kedden reggel hatkor az utcáról érkezett meg, nem éppen kipihenten.

“Perceket tudtam csak aludni, mert borzasztóan hideg volt, szinte fél fokonként éreztem, hogy hűl a levegő. Hiába, vettem fel három nadrágot, a derekam és a lábam nagyon fázott.” – folytatta Abaházi. “Volt egy pont, mikor úgy éreztem feladom, de aztán arra gondoltam, hogy egyetlen éjszakát legalább ki kell bírnom.” – tette hozzá a rádiós, aki reméli, hogy egy megfázással megúszta az éjszakát.

A történetnek különös pikantériát ad, hogy az utcán eltöltött éjjelre a Magyar Everest Expedíció 2017 hegymászói készítették fel, Klein Dávid és Suhajda Szilárd ugyanis pontosan tudják, mire kell figyelni az extrém hidegben történő alvásnál. A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászók jól ismerik az effajta szélsőségeket, és a hozzájuk történő alkalmazkodás praktikáit. Jelenleg a Mount Everesten a téli szezonban a hőérzet akár mínusz 65 fokot is elérheti, ez a tavaszi időszakban valamivel kedvezőbb lesz, ekkor indul majd a csúcsra a Magyar Everest Expedíció 2017.

 

aa57

 

Tegnap éjjel a hegymászók mentorálták a népszerű rádióst. Ellenőrizték Csaba öltözetét, hálózsákját, és figyelmeztették a folyadékbevitel fontosságára, illetve arra, hogy semmiképp se fogyasszon alkoholt, mert az akár végzetes is lehet.

Klein Dávid legzordabb élményét az Alaszkai hegységben található Denali-n szerezte a szinte folyamatos közel mínusz 45 fokos időjárásban, a következőket mondta el:

“Az teljesen elfogadható, ha Csaba óránként felriad, a nem megszokott környezet miatt, más a levegő, más a hangok, a testhelyzet ezek mind elsőre szokatlan tényezők. De, ha azt veszi észre, hogy negyedóránként érzi, fel kell kelnie, akkor ellenőrizni kell a szigetelést. Először lentről, lábnál, és a derék alatt. Meg kell figyelni, honnan jön a kellemetlen hőérzet. Érdemes körülnézni, a talaj egyenetlenséget megvizsgálni. Fontos a fejet takarni, mert azon keresztül veszítjük a legtöbb hőt.”

“Védőfolyadék nagyon fontos! A legtöbb hőt a fej, a kéz és a lábunk adja le. Nagyon fontos, hogy lábunkat védjük, de ne szoros cipővel, mert az korlátozza a vérkeringést. Így elkerülhetjük a fagyási sérüléseket, ami a perifériákon a legvalószínűbb.” – tette hozzá Suhajda Szilárd.