Lovassport

0

A lovaglás, a lovon való közlekedés ősi időkig nyúlik vissza. A lovat feltételezések szerint Közép-Ázsiában háziasították, több mint négyezer évvel ezelőtt.

Teherhordásra és közlekedésre is használták évezredeken keresztül, gyakorlatilag a ló erejével történő közlekedést csak a huszadik században váltotta fel a gépi erő. Számos kultúrában, nem véletlenül talán, az ember legfontosabb társává vált. A lovak segítségével viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat voltak képesek megtenni az emberek, az élet minden területén nagy hasznukat vették. És természetesen versenyeztek is velük, akár lovon ülve, akár kocsikat kötve utánuk.

A lovassportok gyökerei a hadviselés tudományáig nyúlnak vissza, a lovaskatonák és a lovak kiképzése, felkészítése során alakultak ki. Lovassportnak azok a sportok számítanak, melyeket a Nemzetközi Lovasszövetség szervez és irányít. Ilyen lovassport a díjugratás, a díjlovaglás, a lovaspóló, a lovastusa vagy éppen a lovasíjászat. Ezek mind olyan szakirányok, ahol rendkívüli fontosságú nemcsak a lovas, de a ló kiképzése, felkészültsége is. Idehaza talán kevésbé népszerű ez a műfaj, főleg olimpia és egyéb világverseny idején találkozhatunk a díjugratással, a díjlovaglással és a lovastusával, míg a lovasíjászat a hagyományőrzők révén kerül be ismét egyre jobban a köztudatba.