A levegő örökös királya – Michael Jordan! – portré

0

Akihez még Messi is remegő hanggal lép oda… Akit az eszkimók és a bennszülöttek is ismernek. Akinek mindenki kapásból vágja a nevét, és látja az arcát, ha valahol elhangzik a neve. Akit tehetségtelennek találtak, és eltanácsoltak szeretett sportágától, hogy aztán megkérdőjelezhetetlen géniuszként, szimplán a világ valaha volt legjobbjaként vonuljon be a sporttörténelembe. Ha még nem találtátok volna ki, Michael Jordan-ről beszélünk…

Így az olimpiához közeledve mindig felcsendül ez a név, és az általa vezetett, sokak által az egyetlen amerikai álomcsapat vezére. Abból a profikból verbuválódott teamé, amely az általa vezetett olimpiai mérkőzéseken átlagban 40 ponttal verte az ellenfeleit, mindenféle megerőltetés nélkül… Ám nem volt mindig ennyire egyértelmű, hogy Jordan klasszisokkal jobb lesz bármelyik valaha élt, és még meg nem született ellenfelénél…

Michael Jordan 1963-ban született New York Brooklyn negyedében, és 1982-ben fedezték föl, amikor az amerikai egyetemi kosárlabda bajnokságban az Észak-carolinai Egyetem színeiben játszott. Ezt megelőzően középiskolai edzője eltanácsolta a kosárlabdától, lévén sem fizikálisan, sem mentálisan nem találta alkalmasnak erre a labdajátékra a fiatal Michaelt. Valószínűleg ez az illető a világ legnagyobb melléfogását követte el, és a legnagyobb lúzerként nyer bebocsájtást a kosárlabda halhatatlanjai közé, csak épp a másik oldalra. Ugyanis a fiatal Michael nem hagyta magát, és a fantasztikusan alakult egyetemi évei után a Chicago Bulls 1984-ben szerződtette. Egy híres magyar relikviagyűjtő ezekben az időkben, az amerikai egyetemi válogatottal a Dr. Hepp Ferenc emléktornán Magyarországon szereplő Jordan autogramját gyűjtötte be, mely valószínűleg kollekciójának azóta is legféltettebb darabja. Ezek után indult a hihetetlen magasságok meghódítására ”Air Jordan”, aki nevét az irdatlan rugóiról, zsákolásairól, és a levegőben szinte megállva végrehajtott tempódobásai után kapta, és gyűjtött be minden létezhető címet, amit a kosárlabda legmagasabb szintjein világszerte kiosztanak. Ténykedése alatt az NBA, az amerikai profi kosárlabda bajnokság a világ legnézettebb, és legkeresettebb „árúcikkévé” vált, hatalmas televíziós nézettséget produkálva, és embertömegeket megmozgatva.

 

adunk

 

Ezzel nem csak a kosárlabda őshazájában indított új időszámítást, de a Chicago-szurkolók számára is felragyogott egy addig elképzelhetetlen fényességű csillag. Érkezésétől kezdve az addigi kutyaütő csapat kilátástalansága bizakodássá változott. MJ egy olyan várost tudott teljes lázba hozni, amelyben addig nem kifejezetten volt népszerű a kosárlabda. Első évei páratlanok, szinte hihetetlenek voltak. 1986/87-ben a szezon leg ponterősebb játékosa címet nyerte el, és a későbbiekben még ezt zsinórban hét éven keresztül megismételte. 1987/88-ban már a liga legértékesebb játékosának választották, de ekkor még minden igyekezete ellenére sem tudta a rájátszásban sikerre vezetni a Chicago Bullst. Az év végén érkező új fiúk, az ugyanazon napon leszerződő Scottie Pippen és Horace Grant érkezése hozta el azt a pluszt, amivel Michael talentumát sikerült kiegészíteni. A három kiválóság első együtt töltött évében a Bulls 50 meccset nyert, három évvel később, a legendás edző, Phil Jackson érkeztével a bikák 61 meccset nyertek az alapszakaszban, átrobogtak a teljes keleti főcsoporton, a döntőben pedig kérlelhetetlenül elgázolták az addigi kirakatbajnok Lakerst. 1992-ben megismételték ezt a sikert, majd 1993-ban ők lettek az NBA történetének harmadik egyesülete, amely egymást követően háromszor is bajnoki címet szerzett.

 

ashoot

 

Ezek után sötét dolgok következtek, mind Michael Jordan, mind a Chicago Bulls életében. Michael édesapja fia egy mérkőzésére utazva egyszerű útonálló barbárok áldozatává vált, holtestét csak több nappal a bűncselekmény után találták meg… Az eset hatására Michael Jordan azonnali hatállyal felfüggesztette pályafutását, és visszavonult. A gyász alatt szeretett volna édesapja kívánságának megfelelni, aki fiát mindig is szerette volna a baseball pályán, profi játékosként látni. Michael ezt betartva játszott a helyi csapatban, de természetesen ezt a dolgot nem neki találták ki… Távozása után a Bulls a középcsapatok közé süllyedt. 1995-ben bombaként robbant a hír, hogy az alapszakasz utolsó 17 mérkőzésére MJ visszatér. Személye, bár nem volt elég az évadbeli sikerhez, de a Jordan-Pippen páros újbóli egymásra találása és a liga legjobb lepattanózójának, Dennis Rodmannek a megszerzése megalapozta az azóta is sokat emlegetett 1995/96-os idényt.

 

amj

 

A 23-as szám helyett 45-el a mezén visszatérő levegő Ura kicsit megkopva, néhány ballépéssel, de minden addiginál erősebb lelkülettel lépett az új szezonba, ahol már a régi, bevált mezszámmal repkedő Air Jordan és Chicago Bulls máig megdönthetetlen rekordot jelentő 72 győzelemig menetelt, és megszerezte negyedik bajnoki aranygyűrűjét. Következő évben 69-13-as alapszakasz győzelem/vereség mutatóval újfent letarolta a mezőnyt, és ötödször lett bajnok az évtizedben. Ezekben az években már benne járt a korban a csapat elitjének számító tengely, de ennek ellenére a beindult fogaskerék ismételten mindent és mindenkit maga alá gyűrt, és minden idők egyik legszínvonalasabb, legizgalmasabb, hat idegtépő mérkőzésen legyőzte a Utah Jazz csapatát és megszerezte történetének hatodik bajnoki címét. Az idény végén, a csúcson lévő főbika visszavonult, a chicagoi aranykorszak pedig ezzel lezárult. Minden idők legjobb kosárlabdázója, a kétszeres olimpiai és sokszoros NBA bajnok később részesedést vásárolt a Washington Wizards csapatában, ahová még egy rövid ideig visszatért játékosként is.

Egy ízben egy újságíró nyilvánosan öregnek, és „alkalmatlannak” nyilvánította a mérkőzésről mérkőzésre hanyatló teljesítménye miatt. A következő meccsen egy végletekig felszívott Michael Jordan-t láthattunk pályára lépni, aki egymaga mosta le az ellenfelet. A jogtalan kritikát sosem bírta: a Miami Heat ellen egy ízben csukott szemmel dobott büntetőket, hogy így adja vissza az őt heccelni próbáló Steve Smith-nek a kölcsönt… Ezért, és az ehhez hasonló dolgok miatt zártuk a szívünkbe ezt a fantasztikus sportembert, akinek kinyújtott nyelve, terpeszben repülő alakja a chicagoi United Center aréna előtt szobor alakjában őrzi a mementót az utókornak… Életében.