Legendás stadionok – Szusza Ferenc Stadion

0

A magyar futball nem csak legendás játékosokkal, edzőkkel vagy klubokkal, de legendás stadionokkal is büszkélkedhet, melyek közül igyekszünk mi is emléket állítani némelyiknek a magunk szerény módján. A Szusza Ferenc stadion pedig igazán megérdemli, hogy papírra, vagy legalábbis monitorra vessük.

Az első magyarországi stadion. Vagy legalábbis az első, amelyet ezzel a névvel illetek idehaza. Az avató mérkőzésre az FTC ellen 15 ezer néző volt kíváncsi, ennyi újpesti polgár tapsolhatott a lila-fehérek 2-1-es sikerének. A második világháború és egy árvíz alaposan megrongálta a létesítményt, mely addig 20 ezer nézőt voltképes fogadni. A felújítások után azonban 1948-tól több mint 45 ezresre bővítették az ekkor már Megyeri úti stadion néven emlegetett pályát, melynek nyitó meccsén a magyar válogatott nem kevesebb, mint kilenc gólt rámolt be Románia legjobbjainak, akik képtelenek voltak betalálni. Az újpesti stadion volt ekkoriban szinte a válogatott otthona is, a Népstadion elkészültéig. A szovjet éra alatt a nagyobb mérkőzéseit a Dózsa is a Népstadionban játszotta, így nem volt szükség a nézőtéri kapacitásra, az alsó sorok helyére atlétikapálya épült. Az így 32 ezresre zsugorodott befogadóképesség később több alkalommal is szűkült kisebb méretekben. Világítást 1968-ban kapott a létesítmény, melyet 1989-ben korszerűsítettek.

Az 1998/99-es bajnokság tavaszi nyitányán a játékvezető néhány perc alatt több újpesti piros lapot is kiosztott, a feldühödött hazai szurkolók pedig elkezdték szétbontani a stadiont némi muníció reményében. A felújítás elkerülhetetlenné vált, az Újpest az állami költségvetés terhére kapott szinte teljesen új létesítményt a stadion rekonstrukciós program keretében, és bár 2001-ben a Magyarország-Macedónia (5-0) válogatott mérkőzéssel avatták az új Megyeri úti stadiont, az tulajdonképpen a mai napig nem készült el véglegesen, itt-ott befejezetlen maradt. A válogatott nagyon sok mérkőzését játssza ebben a létesítményben, a nézőcsúcsot is így sikerült 2006-ban beállítani, amikor Norvégia ellen 13500 néző foglalt helyet, vagy éppen állt a széksorok között, de egy-egy Fradi elleni derbire vagy nagy rangadóra könnyen megtelnek a hazaiaknak fenntartott szektorok. A teljesen fedett, 13 ezres aréna 2003. október 25 óta viseli az újpesti játékos legenda, Szusza Ferenc nevét. A szurkolók összefogásának hála nemsokára egy szobor is hirdetheti majd a névadó dicsőségét a stadionnál. A komplexum több edzőpályának, teremnek és egy jégkorong csarnoknak is helyet biztosít.

A jelenleg futó stadion rekonstrukciós program keretében a Szusza Ferenc stadionban is elvégzik a szükséges karbantartási munkálatokat, hogy méltó lehessen az aréna mind a névadóhoz, mint a klubhoz, mind a szurkolóihoz!