Kvóták, küzdelmek… Interjú Földházi Zsófiával és Marosi Ádámmal!

0

Küzdelem a köbön. Ahogy közeledik az olimpia, úgy élesedik minden fronton a harc, a még meglévő helyekért. Nehéz menet közepén tartanak azok a sportolók, akik a nyári seregszemlére való kijutást célozták meg, a kvótát pedig nem adják ingyen.

Öttusázóink sem kivételek ez alól, közülük ezúttal Földházi Zsófiával és Marosi Ádámmal beszélgettünk, a hazai rendezésű, kecskeméti világkupa verseny előtt.

 

Földházi Zsófia:

 

fzs

 

Kairó, Rió után most ismét itthon, Kecskeméten, Rómát kihagytátok. Mennyire vesz igénybe a sok utazás?

Az általad is említett Kairó és Rió időbeosztása annyira szűk volt, hogy tulajdonképp alig egy hetet töltöttem itthon a kettő között. Ez rettentő megterhelő volt, oda kellett figyelni a két verseny közepette, hogy minden rendben menjen, és a produktumot is vállalhatóan teljesíteni. Ennek függvényében nagyon örülök, hogy így sikerült ezt abszolválnom, két negyedik hellyel, másrészt pedig jó kis állóképességet adott ez a két teljesített helyszín. Ez a világkupa sorozat így szokott zajlani, olimpia szezonban sokkal szűkebb időintervallumba helyezik. Szinte minden második héten egy hetes verseny elé nézünk, és most érkeztünk az utolsó állomásra, Kecskemétre. Várom, hogy ezt a világkupa sorozatot egy szép szerepléssel tudjam befejezni!

Kíváncsivá tesz a dolog lélektana. Sikerül időnként kikapcsolni, vagy a közelsége miatt már mindennapos téma az olimpia berkeitekben?

Természetesen nehéz elvonatkoztatni attól, hogy az olimpia évében járunk. A média oldaláról is folyamatos kérdéskör tárgyát képezi, hogy hol és miként állunk, hogyan készülünk – ezért igyekszem óvatosan fogalmazni. Nem egyszerű ezt kizárni, mivel még nincs kvótám és verseny előtt rendszeresen feljön bennem, hogy dolgoznom kell, hisz még nem tartok sehol. Másrészt igyekszem nem gondolkodni, agyalni sokat ezen, épp azért, mert még nem erre kell elsősorban koncentrálnom – majd ha megszerzem a kijutás jogát, utána lehet ide is fókuszálni!

A kecskeméti versenyen kívül mi vár még rátok a világeseményig, dióhéjban összefoglalva?

Nekem a pontszámítás alapján az összes versenyt kell figyelnem, hogy milyen hangsúllyal, súlyozással bír. Most a sorozatból lehetséges egy világkupadöntőre kijutni, nagy valószínűséggel engem meghívnak majd, mert két nagyon erős eredménnyel már rendelkezem. Mindez három hét múlva lesz majd az Usa-ban, és az is magas pontszámmal fog bírni. Valamint lesz egy világbajnokság május végén, ott zárul a kvótás-kvalifikációs időszak. Akkora kiderül, kik azok, akik ott lesznek Rióban, és utána el lehet kezdeni az új felkészülést.

 

Marosi Ádám:

 

ma

 

Ádám, mivel, hogyan teltek az elmúlt hetek a riói világkupa után, a holnapi forduló előtt?

Edzés, edzés, és edzés… Ez volt terítéken, ebben a sorrendben. Tudtam pihenni is egy keveset, de a szusszanásnyi időt egy jól sikerült, kisebb alapozásra használtam fel. Kecskemét következik, amely természetesen kiemelt fontosságú, hiszen egy hazai rendezésű világkupáról beszélünk. Hazai versenyzőként mindig egy fontos állomása ez a felkészülésünknek és a versenyszezonnak is, ehhez mérten tettem a dolgom.

Nagyon ott motoszkál már az olimpia a fejedben, vagy inkább nyugtával a napot stílusban gondolkodsz?

Hiba lenne most az olimpiával foglalkozni, mikor még a kijutást nem sikerült elérnem. Szerintem mindent lépésről lépésre érdemes csinálni, így is teszem a dolgokat, ezért az elkövetkezendő három versenyre igyekszem minél jobban odatenni, koncentrálni magam. A kecskeméti világkupadöntőn és a VB-n jó teljesítményt szeretnék nyújtani, és akkor – bár úgy gondolom eléggé kedvező pozícióban vagyok, de még egyáltalán nem 100%, hogy ott lehetek az olimpián – sikerülhet ezt a stabil helyet megőrizni, még az elkövetkezendő három verseny után is. És aztán meglátjuk, mi lesz a szövetség döntése.

Milyen érzésekkel készülsz a kecskeméti versenyre? Lehet az esetleges esélyekről is beszélgetni?

Az esély mindig megvan a végső győzelemre, az elmúlt években azért sikerült itt elég jól teljesíteni, bizonyítottam azt, hogy jó versenyzőnek számítok, jó öttusázó vagyok, mondhatni minden adott ahhoz, hogy megnyerjem ezt a versenyt. Magyar világkupákon eddig kétszer voltam ezüst és egyszer aranyérmes. Nem lennék elkeseredett persze egy harmadik hellyel sem, de mindenképp a dobogó legtetejéért fogok harcba szállni. A kvalifikációs versenyek fontosságát előtérbe helyezve is igyekezni fogok minél kiegyensúlyozottabban szerepelni, most, és a következő három alkalommal is!