Kvóták és csalódások

0

Véget ért a bath-i öttusa Európa-bajnokság, ahol a magyar indulok eredményei örömre és bánatra egyaránt adtak okot.

Kasza Róbert ötödik lett és olimpiai kvótát szerzett a bath-i öttusa Európa-bajnokságon. „Nagyon örülök az eredményemnek, hiszen úgy sikerült elérni a kitűzött célokat, hogy nem vagyok életem formájában” – értékelt Kasza Róbert.

Mint elmondta, kicsit ugyan döcögősen indult az Eb-je, de a saját szempontjából nézve kiegyensúlyozottan versenyzett. Az öttusázó az ötödik helyről várta a lovaglást, ami kiválóan sikerült, hiszen mindössze egy akadályt vert le, így fel is jött a harmadiknak. Előkelő pozícióját azonban nem tudta végig tartani, s a kombinált számban két helyet visszacsúszott. „Az edzői kívánalom az volt, hogy kerüljek a legjobb nyolcba, de menet közben nem számolgattam, végig magammal voltam elfoglalva” – összegzett.

Kasza Róbert második olimpiájára készülhet. „Legutóbb egy sérülés és rengeteg verseny után utaztam ki az ötkarikás játékokra, ami rá is nyomta a bélyegét a teljesítményemre. Bízom abban, hogy Rióban nem leszek úgy kizsigerelve és túl fogom tudni szárnyalni a londoni tizenkettedik helyemet” – fogalmazott az öttusázó.

A férfiak hagyományos versenyében nem engedték be a lovaspályára a két szám után a legelőkelőbb helyen álló Demeter Bencét (lova ugyanis megsérült a bemelegítés után, az állat cseréje pedig ekkor már szabálytalan volt), amivel elszálltak korábbi reális éremszerzési esélyei, ráadásul így a csapat is „kiszállt”.

Marosi Ádám sem jutott sajnos kvótához, ugyanis dicséretes hajrája ellenére nem fért be a legjobb nyolcba. Hiába lépett ugyanis előre a 18. helyről a 12.-re azzal, hogy hibátlanul, szintidőn belül (maximális 300 pontot érően) ment végig a lovaspályán, majd javított még egy helyet a kombinált számban, ez is kevésnek bizonyult.

A magyar lányok eredményei után is vegyes a kép, hiszen Kovács Sarolta 25. helye ellenére olimpiai kvótát szerzett (köszönhetően a berlini világbajnokságon elért eredményének és a riválisok pozícióinak kedvező alakulásának), ugyanakkor a 17. Földházi Zsófia és a 30. Alekszejev Tamara nem volt elég Rióhoz. A női csapat az 5. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

 

Fotó: Róth Tamás