Kutyasport

0

Az emberiség imád versenyezni, az emberek szeretik összemérni az erejüket, legyen az egy szimpla amőbázás, vagy akár labdarúgás. Az emberiség jelentős része imádja a kutyákat, a kutyabarátok legszívesebben minden percüket kedvenceikkel együtt töltenék, majd’ mindent együtt csinálnának. Ezek után csupán költői a kérdés, miért ne sportolhatnának együtt az emberek a kutyákkal.

Mivel a szakági paletta rendkívül széles, ezért aztán mindenki megtalálhatja kedvence és saját maga kedvenc területét.

Az agility-versenyeken a kutyák és gazdáik látványos bemutatót tartanak tudásukból, együttműködésükből. Az akadálypályát teljesítő kutyák mellett futva adhatnak nekik jeleket a gazdáik, használhatnak testjeleket vagy utasításokat is. A legkevesebbet hibázó leggyorsabb győz, egy-egy ilyen sikerhez hihetetlen összhangra van szükség kutya és gazdája között, rengeteg gyakorlást igényel.

A szánhúzás-kutyafogathajtás és a bikejöring nyugodtan egy kalap alá vehető, hiszen ezek során a kutya húzza a gazdáját. A szánhúzás-kutyafogathajtás nem szorul különösebb magyarázatra, a bikejöring is csak addig, amíg meg nem tudjuk, hogy tulajdonképpen a biciklin ülő gazdiról és az őt húzó kutyáról van szó. Az ember persze segíthet, lehet ugyanis tekerni a kerékpárt.

A canicross kutyás terepfutást jelent, amely során párosok (ember és kutya összeállításban) versenyeznek, a társak össze vannak kötve, így kell teljesíteniük a távot.

A flyball az egyik leglátványosabb versenyszám: egymástól 3-3 méterre van felállítva 4 akadály, a pálya végén egy labdakilövő szerkezet található. A kutyák az akadályokon át jutnak el a kilövőhöz, azt mancsukkal hozzák működésbe, el kell kapniuk és gazdájukhoz vinniük a szerkezetből kirepülő labdát.

A kutyás frizbi nagy előnye, hogy szinte bárhol lehet űzni, ahol van elegendő tér hozzá, sűrűn találkozhatunk parkokban, mezőkön frizbit elkapó, majd azzal gazdájukhoz boldogan szaladó négylábúakat.

Az obedience a fegyelem, a nevelés területe, a dog dancing pedig a kreativitásé, a közösen bemutatott kűr szabadon választott zenére igazán látványos is lehet. A mentőkutyázásnak fontos szerepe van, hiszen a sportnál sokkal fontosabb az életmentő tevékenység.

Mi szóltunk, tényleg mindenki megtalálhatja a megfelelő területet.