Klubmustra – Veszprém

0

A királynők városa az utóbbi évtizedekben nem csak történelmi háttere miatt kerül egy lapra például a világhírű Barcelonával. Ugyan nem labdarúgás, de a férfi kézilabda csapatra is méltán lehet büszke nem csak Veszprém, de az egész ország!

A veszprémi férfi kézilabda csapat története maga a csoda. Az 1977-ben Veszprémi Építők néven megalakult egyesület 1981-ben már az élvonalban játszott, a megyei bajnokságból felküzdve magát! Ha pedig már élvonalbeli lett, debütálásként azonnal ezüstérmet szerzett a gárda – és sokkal alább nem is adta az együttes, hiszen minden évben a dobogó valamely fokán zárta az aktuális bajnokságot a Veszprém. A Magyar Kupában is hasonló sikereket értek el a kezdetekkor, még a trófeát is magasba emelhették, ahogy 1985-ben első ízben a bajnoki serleget is. Az 1981-es feljutás óta 22 magyar bajnoki címet, 24 Magyar Kupa győzelmet és 2 Magyar Szuperkupát szerzett a piros-fehér egylet. Manapság a csapat és a szurkolók rendelkezésére egy európai szinten is modern sportcsarnok áll, ahol több ezren szurkolhatnak Nagy Laciéknak, nem csak a nagy nemzetközi meccseken, de akár a Szeged elleni rangadókon is, ugyanis a Tisza parti kék-fehérek számítanak a Veszprém legnagyobb riválisának.

Nemzetközi viszonylatban is élcsapatnak számít a klub. Az EHF Kupagyőztesek Európa Kupáját két alkalommal hódították el, két ezüstérem mellett, valamint az EHF Bajnokok Ligája sorozatban egy ezüstérmet szereztek, de rendre bejutnak a mezőny négy legjobb csapata közé.
A csapat mezét csak az utóbbi években olyan klasszisok viselték, mint Éles József, Ivo Diaz, Carlos Perez vagy a Barcelonából hazacsábított Nagy László, és a sort még hosszasan lehetne folytatni. A csapat magyar játékosaira épül szinte a magyar válogatott is, megannyi klasszis kézilabdázóval. Természetesen a csapat kispadján is hasonló kvalitású edzők fordultak meg, sikert sikerre halmozva.

A Veszprém férfi kézilabda csapata 2017-ben mindössze negyvenedik születésnapját ünnepelheti, ami nem egy túl magas szám a sportegyesületek életében, mégis, kevés olyan hazai vagy akár Közép-Európai sportklub ért el ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas sikereket, mint a Veszprémi Építők. A csapat szinte egy egész ország szimpátiáját maga mögött tudhatja (Csongrád megyében nyilván máshogy gondolják), ez garancia lehet a további sikerekre. Ez ugyan igencsak megnehezíti az ehhez hasonló cikkek írását, hiszen a Veszprém története akár egyetlen szóban összefoglalható, ez a szó nem más mint a siker.