Ki lesz a “főkolompos”, avagy az acélosabb?? HFL döntő, esélylatolgatónk!

0

Tegnap a Magyar Amerikai Futball Szövetség által, 2016. június 19-én (vasárnap) rendezendő Cellect Hungarian Football League döntőjének rendhagyó sajtótájékoztatóján járt szerkesztőségünk. A legmagasabb osztály két kiemelt képviselőinek, a Budapest Cowbells – Miskolc Steelers összecsapásán kívül az apropót az is adta, hogy a sportág hazai történelmében először lesz élő televíziós közvetítés, a Digi Sport, az esemény kiemelt média partnerének jóvoltából.

 A vasárnapi ütközetről természetesen a Sportivo magazin sem hiányozhat, így kellemes kötelességünknek eleget téve vettünk részt a BVSC szőnyi úti sporttelepén, a pálya küzdőterén megtartott eseményén. Nagydarab, mackós srácok, gyönyörű cheerleaderek, remek hangulat… Akárcsak egy amerikai tini filmbe csöppentünk volna, a helyszínre megérkezve.

Viccről azonban szó sincs, a sportág első vidéki döntősei, az „acélos” miskolciak, és a Magyar amerikai foci hazai koronázott királya, a Budapest Cowbells játékosairól már jól levehető volt az uralkodó lelki állapot. Miszerint sajtótájékozató ide, „felhajtás” oda, ők fejben már a vasárnapra, és főleg egymásra vannak rácuppanva… A fiúk ennek megfelelően méregették egymást, és a közös fotók készültekor is az volt az ember érzése, mintha csak egy hírhedt Rocky filmbe csöppent volna, ahol az olasz csődört alakító Sylvester Stallone igyekszik minduntalan szemmel verni a soron következő ellenfelét…

Sajtószemszögből külön jópont jár a rendező szövetségnek, hiszen az újságíró számára is nagy öröm, ha felpróbálhatja a Gladiátorok felszerelését, és így, ha csak egy pillanat erejéig is, de hallhatatlannak érezhettük magunk…

 

bowlselfie

 

A mókát félretéve, természetesen, ha már ott voltunk, meg is kérdeztük a srácokat, és edzőiket: mit gondolnak a nagy csata, a végső ütközet előtt?

 

Bánfi Mihályhoz, a házigazda egyik erősségéhez fordultunk először:

Mire számítasz, mit vársz a hétvégétől?

Csak egy dolgot. Hogy a Budapest Cowbells legyőzi a Miskolc Steelerst…

 

Könnyen? Nehezen?

Ha a nézők szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor remélhetőleg nehezen. Egy szoros, pont dús, változatos és izgalmas mérkőzésen, de nyer a Cowbells.

 

Ti vagytok a döntő toronymagas esélyesei?

A toronymagast azért erős túlzásnak érzem, de minket tartanak valóban az esélyesnek. Azt gondolom, hogy az ellenfélnek nagyon-nagyon jó játékosai dolgoznak a különböző posztokon, viszont mi csapatként egységesebb teljesítményt tudunk nyújtani.

 

Mi a beceneved, a művészneved a pályán? Csak mert egy kis hasonlóságot vélek felfedezni Jason Stathammal, vagy akár Wayne „The Rock” Johnsonnal…

Egy másik karakterhez hasonlítanak, ha ismered a He-Man című rajzfilmet, az ottani főgonosz, Skeletor és köztem szokott az edzőm gyakran párhuzamot vonni. Tudod, akinek egy csupasz koponya volt a feje helyén! Így is hív a pályán… (nevet)

 

bowl

 

Karim Trabelsi-nek, a Cowbells edzőjének sincsenek látszólag álmatlan éjszakái, a rájuk váró döntő miatt, de természetesen, maximális tisztelettel beszélt a Steelers csapatáról:

 

Milyen érzésekkel várod a döntőt?

Jó érzésekkel. Rendesen felkészültünk, úgy gondolom, nincs miért aggódnunk…

 

Szóval akkor csakis a győzelem az elfogadható… De mekkora arányú?

Jóslatokba nem bocsátkoznék, de ha szabad egy szigorú viccet elsütnöm: 80% ide, 20 oda!

 

Milyen erejű csapatnak tekinted az ellenfelet?

A Miskolc Steelers tele van egyéniségekkel, nagyon jó atlétákkal, remek játékosokkal vannak felvértezve. Vannak nagyon-nagyon erős csapatrészeik, de a játékegység, a taktikai felépítése a gárdának – úgy érzem – talán gyengébb, mint a miénk. Csapatként dolgozunk, készülünk, játszunk, minden részünkben erősek vagyunk, és mindezt nem az import/légiós futballistáinknak köszönhető. Volt már rá precedens, hogy embereket veszítettünk sérülés miatt, többet is – de úgy zárt össze a Csapat – így csupa nagybetűvel, hogy alig éreztük meg a hiányuk! Mi egy nagy, kompakt család vagyunk!

 

Természetesen a Steelerst is megkérdeztük, hogyan látják ők az esélyeket, a budapesti fiúk által felvázolt kerek-egészet!

 

Hogyan látjátok a hétvégi esélyeiteket, mit vártok a meccstől?

Szabó Martin, Miskolc Steelers:

Az biztos, hogy egy nagyon kemény és szoros mérkőzésre van kilátás… Hangos lesz mindkét szurkolótábor, nekem pedig egyszerűen ez lesz életem meccse!

 

Előttetek a Cowbells játékosával, edzőjével beszélgettünk, akik úgy érzik, a jobb csapatjátékukkal fognak tudni sikert elérni veletek szemben. Te erről mit gondolsz?

Csapatként a maximális fordulatszámon pörgünk mi is. Mindent együtt csinálunk, és nemcsak a pályán, azon kívül is. Ha szabadidőnkben elindulunk valamerre, azt is közösen tesszük, így úgy gondolom, az az egység, amit esetleg hiányolnak, minden tekintetben megvan! Nemcsak csapattagok vagyunk, egyben legjobb barátok is. Emellett természetszerűen vannak kiemelkedő, extrát nyújtani tudó embereink, rájuk is nagyon számítunk, és számíthatunk!

 

Milyen végeredményre számítasz?

Nagyon remélem, hogy sikerül behúznunk a trófeát… Játszottam már négy évet Kanadában, itt ez a harmadik évem, és imádom a csapatot. Ez lesz pályafutásom első döntője, nagyon-nagyon várom már a vasárnapot!

 

bowlgirls

 

Száraz Zsolt vezetőedző is felfokozott érzelmekkel várja a finálét, a kezdetektől a Steelers bölcsőjét ringató miskolci úriembert kérdeztük, közvetlenül fiatal játékosa után.

Sikeres időszak után értetek oda a nagydöntőbe. Mi a titok?

Elkezdtünk egy programot, amelyben hangsúlyosan a hazai fiatalokat igyekszünk megszólítani, utánpótlásbázisként is az élbolyba kerülni. Elvünk, hogy a képzést együtt végezzük az import játékosainkkal, akik a sportág őshazájából hozott tudást megosztva segítenek a fiataljainkkal végzett munkában – ez a döntős szereplés is tulajdonképpen ennek a szemléletnek az eredménye. Rendkívül örülünk, hogy működik ez a logika.

 

A Cowbells rendkívüli magabiztosságról tett szert, már az interjúk szintjén is. Mit gondolsz, tényleg ilyen erős egylettel álltok szemben, avagy ez része a „játéknak”, egyfajta sportpszichológiai fegyverként bevetett elem?

Azt gondolom, hogy a Cowbells egy rendkívül erős csapat. Nem hiába szenvedtünk ellenük vereséget, mely a sikertelen mérkőzésünk volt az alapszakaszban megvívott csaták közül. Viszont azon a meccsen nagyon alulmúltuk önmagunk, sok olyan hibát vétettünk, amely egyébként nem jellemző erre a csapatra. Azóta nagyon sok kiélezett csörtén vagyunk túl, és titkon arra készültünk, hogy eljuthatunk a döntőbe. Ez sikerült, és külön öröm, hogy az ellenfél a Budapest Cowbells lesz, hiszen esélyünk nyílik így visszavágni azért a vereségért. A HFL történetének első vidéki döntősei vagyunk, nagyon tiszteljük az ellenfelünket, Karim edzőt, akivel régi barátságot ápolunk – de nagyon akarunk, nagyon szeretnénk bizonyítani! Remek játékosaink vannak, az importjaink klasszist képviselnek a hazai elitben, és az utánpótlás játékosaink is felnőttek a feladathoz.

 

Akkor nevesítitek a célt, ami a győzelem?

Nyerni jövünk, így van. Rendelkezünk a szükséges egységgel, sok dolgot átéltünk együtt, és jó irányba haladunk az úton. Remek kis közösség ez, ami tűzön-vízen át összetart, és valóban, ahogy Martin is mondta, barátság is összeköt bennünket. Ha nem követjük el azokat a hibákat, amiket a legutóbbi csatánk során, meglehet az áhított győzelem, és vele együtt a kupa!

 

step

 

Kérdés csupán egyetlen maradt: ki ballag le végső győztesként a gyepről, vasárnap késő délután?